Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι: Η βρετανική αγορά δείχνει την τάση;

Την εμπειρία του από την ασφαλιστική αγορά της Μεγάλης Βρετανίας μετέφερε στην τελευταία Τακτική Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων (Π.Σ.Α.Σ.), ο κ. Martin Brown. Ο κ. Brown ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου στη βρετανική εποπτική αρχή, την αντίστοιχη δηλαδή με την ΕΠ.Ε.Ι.Α.

Όπως τόνισε ο κ. Brown, η αγορά της χώρας του ήρθε αντιμέτωπη πριν 20 χρόνια με κλείσιμο ασφαλιστικών εταιριών, κάτι ανάλογο με την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις επηρέασαν και τα ασφαλιστικά δίκτυα που οδηγήθηκαν τελικά στην μορφή των IFA’s (Independent Financial Advisors). Από 75.000 περίπου μεμονωμένους διαμεσολαβητές, δημιουργήθηκαν λίγες, πολύ μεγάλες εταιρίες δικτύων, χωρίς ξεχωριστές συμβάσεις, αλλά με απευθείας συμφωνίες με τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Το αντικείμενο βέβαια των IFA’s στη βρετανική αγορά είναι διευρυμένο και περιλαμβάνει πέραν των ασφαλιστικών και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως οι μετοχές και τα αμοιβαία κεφάλαια. Στην Ελλάδα για τους ήδη υπάρχοντες συμβούλους, η διεύρυνση της δυνατότητας διαμεσολάβησης μπορεί να πραγματοποιηθεί κατόπιν εξετάσεων ανά αντικείμενο, αναφέρει στο iw η κ. Ελένη Γρυπάρη, πρόεδρος του Π.Σ.Α.Σ.. Γι’ αυτό – εξηγεί -, είναι πολύ σημαντική η δια βίου εκπαίδευση.

Στην Τακτική Γ.Σ. του Π.Σ.Α.Σ. συζητήθηκε επίσης, το θέμα της ενιαίας σύμβασης με τις ασφαλιστικές εταιρίες όπου έχει ζητηθεί και αναμένεται γνωμοδότηση από την πλευρά της ΕΠ.Ε.Ι.Α. σχετικά με το περιεχόμενο και τους όρους που περιλαμβάνει.

Ο Π.Σ.Α.Σ.. έχει ζητήσει επίσης να γίνει υποχρεωτική η εγγραφή των συμβούλων σε επαγγελματικούς συνδέσμους, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη εκπροσώπηση, αντιπροσωπευτικότητα και διαπραγμάτευση στα θέματα που τους απασχολούν. Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να αναληφθούν πιο αποτελεσματικά πειθαρχικές δράσεις και πρωτοβουλίες σε περίπτωση που κάτι τέτοιο απαιτείται.

Ο οικονομικός απολογισμός τέλος και η έγκρισή του για το τρέχον έτος, θα γίνει αύριο Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.