Ενδιαφέρον της ΑΧΑ Ασφαλιστική για την Commercial Value

Σήμερα αναμένεται να εξεταστεί από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης το αίτημα παράτασης που έχει ζητήσει η διοίκηση της Commercial Value, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης της εταιρίας, που έχει ξεκινήσει από το βασικό μέτοχο Advanced Holdings.

Η παράταση κρίνεται αναγκαία στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται να ευοδωθούν οι συζητήσεις με τον πολυεθνικό όμιλο της AXA, που έχει εκδηλώσει κατ’ αρχήν ενδιαφέρον για την εξαγορά της εταιρίας.

Το διοικητικό συμβούλιο της εποπτικής αρχής θα λάβει υπόψη του την κρισιμότητα της κατάστασης, που επιβάλλει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, αλλά και την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, προκειμένου να αποφευχθούν οι περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις για τον κλάδο.

 Το θέμα έχει ανακύψει στο πλαίσιο του εποπτικού ελέγχου, που ανέδειξε τα προβλήματα με τα ακίνητα της εταιρείας στη Ρουμανία, αλλά και την υποτίμηση μιας σειράς συμμετοχών της εταιρίας, όπως οι συμμετοχές στον όμιλο της Ασπίδας.

Η εποπτική αρχή φέρεται να επιμένει στη διαπίστωσή της ότι η αξία των ακινήτων στη Ρουμανία πρέπει να αναπροσαρμοστεί, ενώ σε εξέλιξη είναι και το θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας, ο έλεγχος των οποίων συνεχίζεται.

Η αφαίρεση από τα αποθέματα της εταιρίας των σχετικών επενδύσεων, δημιουργεί πρόσθετη υποχρέωση για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά αρκετά εκατομμύρια, τα οποία ο βασικός μέτοχος, ο κυπριακός όμιλος της Advanced Holding μετά και τα αρνητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το εννεάμηνο, δεν φέρεται διατεθειμένος να καλύψει.

Το ενδιαφέρον ενός εκ των μεγαλύτερων πολυεθνικών ομίλων, όπως ο όμιλος της AXA, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, αλλά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει λάβει επίσημο χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αφήνεται να εννοηθεί από πηγές της διοίκησης του γαλλικού ομίλου, απομένουν να διερευνηθούν μια σειρά κρίσιμα θέματα, όπως η αποτίμηση της εταιρίας, αλλά και θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της και τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τελική απόφαση για την εξαγορά.

Σημειώνεται ότι ο πολυεθνικός όμιλος της AXA είναι ο δεύτερος σε κεφαλαιοποίηση όμιλος παγκοσμίως και δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα από το 2007 μετά την εξαγορά της Alpha Ασφαλιστικής.

 Η παρουσία του στην Ελλάδα, συνδέεται με την υπογραφή 20ετούς συνεργασίας με την Alpha Bank για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, χωρίς ωστόσο να κρύβει το ενδιαφέρον του για συνεχή επέκταση μέσω εξαγορών.

Πρόσφατα άλλωστε ανακοίνωσε την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου κατά 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει εξαγορές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η προοπτική ενίσχυσης της παρουσίας του στην Ελλάδα, θα αποτελούσε σημαντική εξέλιξη για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του ομίλου της Ασπίδας.