Π.Πανανικολάου: «Πρέπει να δημιουργηθεί Εγγυητικό Κεφάλαιο στον κλάδο Ζωής»

«Βασανιστικά» θα είναι σύμφωνα με τον CEO και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Allianz κ. Πέτρο Παπανικολάου τα επόμενα δύο χρόνια για την ασφαλιστική αγορά, καθώς η οικονομική κρίση θα εντείνει τις πιέσεις που δέχεται ήδη ο κλάδος.
 
Παρά το γεγονός ότι ο όμιλος της Allianz τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο χαρακτηρίζεται από υψηλή κεφαλαιακή βάση, η κρίση οδηγεί σε δομικές αλλαγές, που επηρεάζουν τη λειτουργία του ασφαλιστικού κλάδου, ο οποίος υποχρεώνεται σε επαναπροσδιορισμό της δράσης του.
 
Σε τοπικό επίπεδο το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, μετά και την υποβάθμιση από το διεθνή οίκο Fitch της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος, επηρεάζει σημαντικά το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο σε τοποθετήσεις ομολόγων του ασφαλιστικού κλάδου, παραπέμποντας σε πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις στο τέλος του χρόνου για μια μεγάλη μερίδα εταιριών.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz ξεκαθάρισε πάντως ότι ο όμιλος δεν προγραμματίζει εξαγορές για τα επόμενα δύο χρόνια, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επαναξιολογήσει τη στάση του κάτω από άλλες συνθήκες.
 
Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου η πολιτική της εταιρίας για το 2010 είναι η έμφαση στον κλάδο των κλασικών αποταμιευτικών προγραμμάτων, καθώς η ζήτηση για συνταξιοδοτικά προγράμματα είναι αυξημένη και αναμένεται να αποτελέσει το αντίβαρο στη μείωση των εργασιών που παρατηρείται στον κλάδο ζωής, λόγω της σημαντικής υποχώρησης που καταγράφει ο τομέας των επενδυτικών προγραμμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Ο κλάδος πάντως δεν συμμετέχει στο διάλογο για την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, επιδιώκει ωστόσο να καταθέσει τις απόψεις του με την υποβολή σχετικού υπομνήματος στο αρμόδιο υπουργείο.
 
Μοχλό ανάπτυξης τα προσεχή χρόνια θα αποτελέσει ο κλάδος αυτοκινήτου, ο οποίος μέσα από τις αυξήσεις ασφαλίστρων λόγω των κατώτατων ορίων στις αποζημιώσεις για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές, θα εξασφαλίσει στην αγορά την απαιτούμενη ρευστότητα, αλλά και θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
 
Η επιδιωκόμενη ανάπτυξη απαιτεί ωστόσο ορθολογική και λελογισμένη πρόσκτηση εργασιών στη βάση της δημιουργίας αξίας για την εταιρεία και της επίτευξης λειτουργικού κέρδους, πολιτική που ακολουθεί παραδοσιακά η Allianz, μέσα και από τον κανονισμό πωλήσεων που εφαρμόζει.

Αναφερόμενος στα θέματα εποπτείας  ο κ. Παπανικολάου, επέμεινε στην επίσπευση της εξυγίανσης, ενώ τοποθετήθηκε θετικά υπέρ της δημιουργίας Εγγυητικού Κεφαλαίου στον κλάδο ζωής.
 
Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Allianz «η αγορά είναι διατεθειμένη να κάνει χειρονομία καλής θέλησης», αλλά αυτό δεν μπορεί να έχει τη μορφή της αναδρομικής κάλυψης από το νέο φορέα.
 
Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι στο θέμα των ασφαλισμένων της Ασπίδας θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα του κράτους, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα συμβόλαια ζωής.

 Όπως δήλωσε «η συνδρομή του κράτους είναι αναγκαία» στην περίπτωση των συμβολαίων ζωής, επεσήμανε ωστόσο την πολυπλοκότητα που υπάρχει για τα νοσοκομειακά συμβόλαια για τα οποία η τιμολόγηση του κινδύνου δεν είναι εύκολη.
 
Κρίσιμο θέμα για το χειρισμό των προγραμμάτων υγείας είναι η ενηλικίωση του χαρτοφυλακίου, που δεν αξιολογείται σωστά από μερίδα εταιρειών του κλάδου με αποτέλεσμα την κακή τιμολόγηση του κινδύνου.
 
Τα γενικότερα προβλήματα που εμφανίζει άλλωστε ο κλάδος υγείας, οδηγούν την αγορά στην προώθηση συμβολαίων που θα ανανεώνονται ετησίως, αντί των πολυετών προγραμμάτων που ισχύουν σήμερα και ήδη η Allianz ετοιμάζεται να προωθήσει στην αγορά, το πρώτο πρόγραμμα ετησίως ανανεούμενο τον προσεχή Μάρτιο.
 
Τα σχετικά προγράμματα αναμένεται να είναι φθηνότερα από τα πολυετή συμβόλαια, καθώς επιτρέπουν αποτελεσματικότερο έλεγχο του ρίσκου και ευνοϊκότερη τιμολόγηση.