Παράταση μέχρι 31/12 για την αστική ευθύνη των ασφαλιστών της Ασπίς

Παράταση μέχρι τέλος του έτους έχει δοθεί από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο προκειμένου οι ασφαλιστές της Ασπίς να κάνουν νέο συμβόλαιο αστικής ευθύνης. Κάλυψη, που είναι υποχρεωτική και απαραίτητη προκειμένου να μη χάσουν και την άδεια άσκησης επαγγέλματος, πέραν του κινδύνου που πάντα έχουν σε ότι αφορά την τύχη των χαρτοφυλακίων.

Ωστόσο, παρά τη νέα παράταση και πάνω από δυόμισι μήνες από την ανάκληση των αδειών, η ανταπόκριση δεν είναι ικανοποιητική. Μόνον 100 άτομα περίπου έχουν τακτοποιήσει την αναγκαία αυτή εκκρεμότητα, κάνοντας νέα κάλυψη σε συνέχεια του ομαδικού συμβολαίου που διέθεταν με την Ασπίς.

Σύμφωνα με αξιόπιστε εκτιμήσεις, ο συνολικός αριθμός των συνεργατών ανέρχεται σε περίπου 800 άτομα, που σημαίνει, ότι μόλις το 12% περίπου, έχει μέχρι σήμερα ανταποκριθεί.

Και όλα αυτά, παρά την κινητοποίηση ενημέρωσης που έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό, τόσο από την πλευρά του επιμελητηρίου, όσο και από την πλευρά φορέων στους διαμεσολαβούντες, όπως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων (Π.Σ.Α.Σ.), που έχουν επισημάνει το θέμα, καλώντας τους συνεργάτες της Ασπίς να κάνουν νέα κάλυψη.

Να σημειωθεί, ότι το κόστος της κάλυψης ανέρχεται σε περίπου 400 ευρώ ετησίως (ή με άλλα λόγια 30 ευρώ το μήνα).

Το επιμελητήριο επίσης, έχει ζητήσει από την ΕΠ.Ε.Ι.Α., λίστα των συνεργατών της Ασπίς, γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρχε αντιστοιχία των ατόμων που έχουν την κάλυψη με την εταιρία που συνεργάζονται.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στο εξής, όπως προέκυψε μετά τις ανακλήσεις των αδειών, το επιμελητήριο, καταχωρεί πλέον και την εταιρία που είναι ασφαλισμένοι οι συνεργάτες. Για τους ήδη υπάρχοντες πάντως, η αντιστοιχία συνεργάτη – εταιρίας, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, πάνω από 30%, θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους με αφορμή την ανανέωση της άδειάς τους. Οι ανανεώσεις πραγματοποιούνται κάθε τρία χρόνια και για τους υπόλοιπους θα γίνουν αντίστοιχα, κατά 1/3 περίπου, το πρώτο τρίμηνο του 2011 και 2012.

Για την ακρίβεια των πραγμάτων, από τις 21 Σεπτεμβρίου που έγινε η ανάκληση των αδειών, οι συνεργάτες που δεν έχουν κάλυψη αστικής ευθύνης είναι έκθετοι σε περίπτωση που κάποιος πελάτης κινηθεί εναντίον τους. Η αναγκαιότητα της κάλυψης είναι επομένως προφανής, προκειμένου να είναι καλυμμένοι νομικά, αλλά και ουσιαστικά στις σχέσεις τους με τους πελάτες.

Επίσης, αν κάποιοι το… ξεχάσουν και θελήσουν αργότερα, μετά τις προθεσμίες να αδειοδοτηθούν, θα μπουν σε… περιπέτειες, καθώς θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις, όπως γίνεται με τους νέους διαμεσολαβούντες.

Οι απορίες είναι εύλογες και οι ερμηνείες πολλές, ωστόσο μη ξεχνάμε και τη ψυχολογική πέραν των άλλων πίεση που υφίστανται οι συνεργάτες όλο αυτό το διάστημα, με διάσταση τόσο επαγγελματική, όσο και ανθρώπινη, ως συνέπεια των εξελίξεων.