Οι αλλαγές στη φορολογία «απειλούν» την ανταγωνιστικότητα της Βρετανίας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η PricewaterhouseCoopers, καθώς οι αλλαγές που προωθούνται στο φορολογικό σύστημα στη Μεγάλη Βρετανία, ενδέχεται να μειώσουν την ανταγωνιστικότητά της και να ωθήσουν αρκετούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να μεταφέρουν τις εργασίες τους εκτός της Γηραιάς Αλβιώνας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε η PricewaterhouseCoopers με συμμετέχοντες πάνω από 90 στελέχη του φορολογικού κλάδου, το 62% θεωρεί ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα οδηγήσουν πολλές εταιρίες θα μεταναστεύσουν από την Βρετανική αγορά. χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις το 15% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι αλλαγές στο φορολογικό δε θα οδηγήσουν στην έξοδο αρκετούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους.

Παράλληλα το 56% εκτιμά ότι οι αλλαγές που προωθούνται είναι πολλές και σημαντικές και θα δυσχεράνουν τη λειτουργία της αγοράς, ενώ το 31% θεωρεί ότι οι αλλαγές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
 
Σε δηλώσεις του ο κ. Jonathan Howe, υπεύθυνος του φορολογικού τμήματος της PricewaterhouseCoopers σε δηλώσεις του ανέφερε ότι τα στοιχεία της έρευνας πρέπέι να αφυπνίσουν το κυβερνητικό επιτελείο, ενόψει και της συζήτησης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Η μετανάστευση των εταιριών είναι βέβαιο ότι θα έχει πολύ σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της Μεγάλης Βρετανίας ως οικονομικό κέντρο. 

Παρά τις αχανείς δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βρετανική κυβέρνηση, ο κ. Howe θεωρεί ότι «τώρα είναι η στιγμή για την κυβέρνηση να υιοθετήσει ένα πιο ανταγωνιστικό φορολογικό νομικό πλαίσιο. Εάν η κυβέρνηση καθυστερήσει τότε μια σημαντική ευκαιρία για τη βρετανική ασφαλιστική αγορά θα χαθεί. 

Η έρευνα παράλληλα αποκαλύπτει ότι το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι παρά τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές, η εφορία έχει κάνει πιο δύσκολο ή δεν έχει επιφέρει καμία ουσιαστική αλλαγή   στον τρόπο λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών οργανισμών. 

Παρά το γεγονός ότι η εφορία έχει προχωρήσει σε κινήσεις προκειμένου να διευκολύνει τις δραστηριότητες των εταιριών, υπάρχει περιθώριο ακόμα για πολλές αλλαγές. 

Η αβεβαιότητα που δημιουργούν οι συνεχείς αλλαγές είναι το κύριο σημείο που πρέπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Robert Mellor, στέλεχος του φορολογικού τμήματος της PricewaterhouseCoopers.