Ε. Ταραπατσοπούλου: Ο ρόλος της ιδιωτ. Ασφάλισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα

Ελένη Ταραπατσοπούλου, Διευθύντρια, κλάδος Ζωής, Ευρωπαϊκή Πίστη

Ομιλία στο Insurance Money Conference 2009, 25 Νοεμβρίου, Athenaeum Intercontinental

H  κα. Ελένη Ταραπατσοπούλου Διευθύντρια του κλάδου Ζωής στην Ευρωπαϊκή Πίστη στην ομιλία της αναφέρθηκε στο συνταξιοδοτικό σύστημα σήμερα και τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης.
 
Όπως είπε η κα. Ταραπατσοπούλου το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα θεωρητικά αποτελείται από τρεις βασικούς πυλώνες: Κύρια και επικουρική ασφάλιση, Επαγγελματική ασφάλιση-Επαγγελματικά ταμεία, Ελεύθερη χρηματοδότηση-Ιδιωτική Ασφάλιση.
 
Ωστόσο ο Δεύτερος Πυλώνας είναι σχεδόν ανύπαρκτος και ο Τρίτος Πυλώνας  σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Τα κύρια χαρακτηριστικά του πρώτου πυλώνα είναι Δημόσιο, Καθολικό, Υποχρεωτικό, Αναδιανεμητικό και Πολύπλοκο. Υπάρχουν αρκετοί ασφαλιστικοί φορείς – κύρια και επικουρικά ταμεία ακόμα και μετά  την ενοποίηση. Ιδιαιτερότητες και ευνοϊκές ρυθμίσεις σε κάποιες επαγγελματικές ομάδες.
 
Ειδική αναφορά η κα. Ταραπατσοπούλου στα προβλήματα του συστήματος του πρώτου πυλώνα όπως η μη επαρκής χρηματοδότηση αν και το σύστημα έχει πολλαπλή χρηματοδότηση.
 
Η Εισφοροδιαφυγή, η Ανεπάρκεια αποθεμάτων, το έλλειμμα στις τρέχουσες ταμειακές υποχρεώσεις-ανάγκη δανεισμού, η μη αποτελεσματική επένδυση των αποθεμάτων, ο μη διαχωρισμός των κλάδων και της αντίστοιχης περιουσίας αρκετών ταμείων, το μεγάλο διαχειριστικό κόστος.
 
Παράλληλα η κα. Ταραπατσοπούλου μίλησε για τις αναγκαίες διοικητικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες περιλαμβάνονται η ενίσχυση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών οργανισμών, αποτελεσματική εποπτεία της εφαρμογής της νομοθεσίας, εφαρμογή ενιαίων και σύγχρονων κανόνων διοικητικής και οικονομικής οργάνωσης, θέσπιση ενιαίων ελεγκτικών μηχανισμών, δημιουργία ενιαίων και σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων, αποτελεσματική αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών, μείωση των διοικητικών δαπανών, μείωση του χρόνου εξυπηρετήσεως των πολιτών.
 
Κλείνοντας την ομιλία της η κα. Ταραπατσοπούλου αναφέρθηκε στο ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης ο οποίος είναι συμπληρωματικός της κοινωνικής σύνταξης και είναι αναγκαία η συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιριών στο δεύτερο και στον τρίτο Πυλώνα.
 
Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συνεισφέρει προς την κατεύθυνση της μείωσης του % επί του ΑΕΠ που παρουσιάζουν σήμερα οι δαπάνες για τις συντάξεις, να συμβάλλει στην ποιότητα ζωής του συνταξιούχου, να συμβάλλει στην εγχώρια οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία μια ισχυρής εθνικής χρηματαγοράς.