Insurance Money Conference 2009

Τα προβλήματα, τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης εξέτασαν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Insurance Money Conference 2009 που διοργάνωσε για 2η συνεχή χρονιά η Money Conferences στις 25 Νοεμβρίου 2009 στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental. 

Το Συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 400 άτομα, υψηλόβαθμα στελέχη των μεγαλύτερων ελληνικών και ξένων ασφαλιστικών ομίλων, δημοσιογράφοι, opinion leaders κ.α.

Οι χορηγοί και οι διοργανωτές συνεργάστηκαν στενά προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα κοινό υψηλής ποιότητας. Εκτός από τη συμμετοχή στις διαλογικές συζητήσεις, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με επαγγελματίες και ειδικούς του χώρου κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και του γεύματος προσφέροντας έτσι μια ολοκληρωμένη συνεδριακή εμπειρία στους συμμετέχοντες και σημαντικά οφέλη στους χορηγούς.

Τους συνέδρους καλωσόρισε ο κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, Γενικός Διευθυντής της Money Conferences. Στο χαιρετισμό που απεύθυνε ο κ. Δούκας Παλαιολόγος Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο οποίος ανέφερε ότι η εποχή αυτή είναι αρκετά χρήσιμη και σημαντική για τις ασφαλιστικές εταιρίες με πολλές αλλαγές και σημαντικές προκλήσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά είναι ακόμα «νωπή η μελάνη στις ανακλήσεις αδειών των 5 εταιριών που έγινε πριν από ενάμιση μήνα». Ωστόσο η κίνηση αυτή σηματοδοτεί νέα πορεία και πολιτική του τομέα της Εποπτείας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παλαιολόγος για το ρόλο της ασφάλισης και όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι υποσχέσεις της ασφαλιστικής βιομηχανίας είναι μακροπρόθεσμου χαρακτήρα και είναι βασικό αυτοί που τις δίνουν να μπορούν και να της τηρούν».
 
Η ασφαλιστική δραστηριότητα πρέπει να πηγαίνει χέρι, χέρι με προληπτική και αυστηρή εποπτεία. Παράλληλα ο κ. Παλαιολόγος έκανε λόγο ότι ο καταναλωτής δίνει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στην τήρηση της υπόσχεσης παρά στο κόστος του ασφαλιστικού προϊόντος.

«Η τήρηση της υπόσχεσης θα οδηγήσει σε δυναμική ανάπτυξης την ασφαλιστική βιομηχανία έτσι ώστε να ξεφύγει από το 2% του ΑΕΠ και να ανέλθει στο 6%-7%.

Όσον αφορά το Solvency II, ο κ. Παλαιολόγος ανέφερε ότι προκειμένου οι ασφαλιστικές εταιρίες να είναι έτοιμες το 2012 θα πρέπει να προσαρμοστούν από τώρα, καθώς το κόστος μη συμμόρφωσης θα είναι απαγορευτικό.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παλαιολόγος αναφέρθηκε στην υπόθεση της Ασπίς. «Παρά το γεγονός ότι πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση για τα χαρτοφυλάκια Ζωής, αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα και να λυθεί σύντομα. Η υπόθεση αυτή κάνει ζημιά στους ασφαλισμένους αλλά και στο θεσμό της ασφάλισης».

Το συνέδριο χαιρέτισε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Πέτσας, ο οποίος προανήγγειλε νέες ανακλήσεις αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών εταιριών.

Ο κ. Πέτσας αποκάλυψε ότι υπάρχουν εταιρίες οι οποίες δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Όπως τόνισε στο συνέδριο του Insurance Money Conferences 2009, η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει αναδείξει τη δυσπιστία και ανασφάλεια που έχουν οι πολίτες για να αγοράσουν ασφαλιστικά προϊόντα.

Η ασφαλιστική αγορά – πρόσθεσε -, έχει πολύ δρόμο να κάνει στη χώρα μας: Κατ’ αρχήν πρέπει να ξεπεραστεί η δυσπιστία και ο πολίτης να αποκτήσει ασφαλιστική συνείδηση. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει όμως αν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις δεν ενεργήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Πρέπει οι ίδιες να κάνουν το πρώτο βήμα για την ενίσχυση της αξιοπιστίας τους. «Υπάρχουν υγιείς δυνάμεις, υπάρχουν όμως και ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και έτσι καταφεύγουν σε λύσεις που θα αναδείξουν νέους παράγοντες αστάθειας και δυσπιστίας στην αγορά», επεσήμανε.

Ειδικότερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, «βλέπουμε επιχειρήσεις που έχουν κάνει αγώνα δρόμου για να ενισχύσουν το μερίδιο αγοράς τους. Κάτι που για τις πιο μικρές είναι επικίνδυνο, ενώ οι μεγαλύτερες μπορούν ευκολότερα να ανταποκριθούν, «τρώγοντας από τα έτοιμα». 

Πιο υγιής ασφαλιστικός κλάδος σημαίνει θετική συμβολή όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για την οικονομία γενικότερα και θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι οι εξελίξεις θα κινηθούν προς τη θετική κατεύθυνση», κατέληξε ο πρόεδρος της Επ.Ε.Ι.Α.
Οι πέντε βασικές ενότητες που συζητήθηκαν και εξετάσθηκαν κατά την διάρκεια του συνεδρίου Insurance Money Conference 2009 ήταν:

• Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, οι προοπτικές του, και ο δυναμικός ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης στην παροχή εγγυημένων συνταξιοδοτικών προγραμμάτων 

• Η επιχειρηματική δραστηριότητα, οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις της  απέναντι στο περιβάλλον και η συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στην προστασία του επιχειρείν από «πράσινους» κινδύνους

• Οι «Ομαδικές» ασφαλίσεις, τα οφέλη τους, και ο ανταγωνισμός των εταιρειών για την ευκαιρία διεύρυνσης  των εργασιών τους 

• Η Ιδιωτική Υγεία, η ανάπτυξή της, η «οικονομία» της και η καταλυτική συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στην δημιουργία μιας κοινής ευρείας αγοράς υπηρεσιών υγείας

• Οι νέοι επιχειρηματικοί κίνδυνοι, και οι ειδικές ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία τους

Τις πέντε αυτές συνεδρίες κατά σειρά αντιστοιχίας συντόνισαν οι κκ Γιάννης Βερμισσώ, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Σύνταξης Insurance World, Νίκος Κονδυλόπουλος, Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτης Insurance World, Ευγενία Τζώρτζη, Δημοσιογράφος, Καθημερινή, Ανδρέας Αναστασίου, Διευθυντής Σύνταξης, Περιοδικό ΧΡΗΜΑ, Θωμάς Κιούσης, Δημοσιογράφος, συντάκτης Insurance World.