Bram Boon: Χρειάζονται αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα

O κ. Bram Boon, Διευθύνων Σύμβουλος της ING Ελλάδος ήταν ο δεύτερος βασικός ομιλητής με κύριο θέμα της ομιλίας του την ανάγκη αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα.   

Ο κ. Boom ανέφερε ότι ο σχεδιασμός των ασφαλισμένων για τα επόμενα έτη της ζωής τους, σήμερα σημαίνει ότι σχεδιάζουν για περισσότερα χρόνια. 

Παράλληλα εκτίμησε ότι ο σχεδιασμός για το μέλλον σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους με άλλες ανάγκες καθώς υπάρχουν διαφορές ηλικίας, εισοδήματος, χωρών. 

Ωστόσο ανέφερε ότι ακόμα και οι χαμηλού εισοδήματος εργαζόμενοι ακόμα και σε μη ανεπτυγμένες χώρες έχουν πλέον υψηλότερες απαιτήσεις για τις συντάξεις που θέλουν να πάρουν.   

Ο κ. Boom ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι άνδρες στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα είναι προετοιμασμένοι σωστά για τα συντάξιμά τους χρόνια, ωστόσο οι γυναίκες και οι χαμηλού εισοδήματος εργαζόμενοι στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, δε θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν οικονομικά τα συντάξιμα τους χρόνια.   

Παράλληλα ανέφερε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει παραπάνω από μια «πηγή» χρηματοδότησης των συντάξιμων χρόνων: Ταμεία Ασφάλισης, Ιδιωτική Ασφάλιση, οικογένεια κτλ. 

Ο κ. Boom έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου καθώς θα υπάρξει δραματική αλλαγή της δομής του πληθυσμού στην Ευρώπη των 25 μέχρι το 2050. 

Η αναμενόμενη διάρκεια ζωής για τους άνω των 65% θα αυξηθεί κατά 80% στην Ελλάδα και 77% στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή το εργατικό δυναμικό  θα μειωθεί κατά 21% στην Ελλάδα και 16% στην Ευρώπη. 

Επίσης η αναλογία των συνταξιούχων/εργαζομένων θα διπλασιαστεί στην Ευρώπη, ενώ στην  Ελλάδα θα ανέλθει στο 61%.
Ο κ. Boom ανέφερε ότι πρέπει να με βάση τα δημογραφικά στοιχεία θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Θα πρέπει να υπάρχουν πάνω από ένας φορείς χρηματοδότησης των συντάξεων. 

Αναδιαμόρφωση του 1ου Πυλώνα προκειμένου να εμπλουτιστεί η αλληλεγγύη μεταξύ των γενιών και της κοινωνίας μετατρέποντάς τον σε βασικό χρηματοδότη των συντάξεων. 

Να ενεργοποιηθεί ο δεύτερος πυλώνας βελτιώνοντας το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Με τις κινήσεις αυτές θα δημιουργηθεί ένας δεύτερος φορέας πληρωμής των συντάξεων, ενώ παράλληλα το επίπεδο της σύνταξης θα είναι πλέον θέμα προσωπικής επιλογής και δε θα βασίζεται σε κανόνες γενικής χρήσης. 

Επίσης η επέκταση του Τρίτου Πυλώνα, δίνοντας φορολογικά κίνητρα στους καταναλωτές.  

Κλείνοντας ο κ. Boom ανέφερε ότι οι πολυεθνικοί ασφαλιστικοί όμιλοι μπορούν να συνεισφέρουν με την τεχνογνωσία που έχουν και την εισαγωγή δοκιμασμένων λύσεων σε άλλες χώρες.