Αυξάνονται οι φωνές διαμαρτυρίας για την έλευση του Solvency II

Μέσα στην ερχόμενη διετία η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά θα έχει υποστεί δραματικές αλλαγές λόγω της εφαρμογής της συνθήκης Solvency II, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές από παράγοντες της αγοράς ότι οι αλλαγές δεν θα είναι οι επιθυμητές.

Ο κ. Peter den Dekker πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Διαχείρισης Κινδύνων (FERMA) σε δηλώσεις του ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι προς το παρόν ακόμα γίνεται η διύλιση των αποτελεσμάτων του συνεδρίου, σε γενικές γραμμές ήταν άκρως επιτυχές. «Δεδομένου της οικονομικής κρίσης, τα αποτελέσματα κρίνονται θετικά και σε σχεδόν πλήρη συσχέτιση με αυτά του συνεδρίου της Γενεύης που είχε λάβει χώρα το 2007».

Η ατζέντα του φετινού συνεδρίου συμπεριλάμβανε εκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, την αναγνώριση των κινδύνων που «απειλούν» την οικονομία, την πορεία των αναδυόμενων ασφαλιστικών αγορών και διαχείριση κινδύνων. 

Ωστόσο όπως αναφέρει ο κ. Den Dekker, «όλα τα θέματα του συνεδρίου επισκιάστηκαν από το Solvency II που κυριάρχησε ως θέμα συζήτησης στο συνέδριο».  Παράλληλα ανέφερε τις ανησυχίες που έχει και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ασφαλιστών-Αντασφαλιστών.

Σύμφωνα με τον κ. Den Dekker, οι στόχοι της συνθήκης Solvency II είναι πολύ σημαντικοί. «Είναι προφανές ότι θα θέλαμε να δούμε τους στόχους που έχει θέσει η Κομισιόν να ταυτίζονται με τους αρχικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένου των ασφαλιζομένων και τη θωράκιση των ασφαλιστικών εταιριών.

Ωστόσο λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι πλέον πολύ πιθανό οι προτάσεις του Solvency II να είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν.

Η αντίδραση των ασφαλιζομένων, μεταφραζόμενη σε μεταφορές ασφαλιστικών συμβολαίων από μικρές ασφαλιστικές εταιρίες σε μεγαλύτερες, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τελικά θα οδηγήσει σε κλείσιμο αρκετές εταιρίες.

Θα εντείνει τις εξαγορές-συγχωνεύσεις στον κλάδο με αποτέλεσμα να μειωθούν τόσο οι επιλογές των ασφαλιζομένων αλλά και ο ανταγωνισμός».

Παράλληλα ο κ. Den Dekker έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι εάν «η συνθήκη Solvency ΙΙ παραμένει ως έχει, θα είναι αρκετά κοστοβόρος για τις ασφαλιστικές εταιρίες με αποτέλεσμα αρκετές από αυτές να μην καταφέρουν να ανταποκριθούν και να βρεθούν εκτός αγοράς».

«Με την έλευση του Solvency II οι υποχρεώσεις της εταιρίας θα μεταβάλλονται με βάση τα επιτόκια. Με το Solvency II, θα μειώνεται η αξία των υποχρεώσεών όταν θα ανεβαίνουν τα επιτόκια και αντίστοιχα όταν πέσουν, θα αυξάνονται.

Άρα λοιπόν  εάν μια εταιρία έχει διάρκεια  υποχρεώσεων, διαφορετική από τη διάρκεια του ενεργητικού της, τότε θα απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια.

Ο κ. Den Dekker εξέφρασε τις ανησυχίες του καθώς «εάν τελικά η έλευση του Solvency II προκαλέσει την μείωση του αριθμού των εταιριών τότε αναρωτιέμαι εάν η Κομισιόν έχει απολέσει τον αρχικό της στόχο.

Επίσης ο κ. Den Dekker εκτιμά ότι παρά το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες που ασφαλίζουν την μητρική και τις θυγατρικές (captives insurers) της δεν χρειάζονται το ίδιο επίπεδο εποπτείας με τις εμπορικές ασφαλιστικές εταιρίες, ωστόσο ο ορισμός των συγκεκριμένων εταιριών είναι αρκετά στενός και η συνθήκη Solvency II εφαρμόζεται μόνο στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εάν η εφαρμογή του Solvency οδηγήσει στην αύξηση των ασφαλίστρων των captive insurers τότε τι θα γίνει στην αγορά; Ελπίζουμε ότι θα πείσουμε την Κομισιόν για τις ανησυχίες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Den Dekker. Επίσης έκανε εκτενή αναφορά στο γεγονός ότι θα πρέπει να ακουστούν και οι απόψεις των διαμεσολαβούντων για το Solvency II, κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει.

Ωστόσο δεν είναι μόνο η FERMA, η οποία εκφράζει τις ανησυχίες της για έλευση του Solvency. Το Σεπτέμβριο οι βρετανικές ασφαλιστικές εταιρείες διαμαρτυρήθηκαν  στη Βρετανική κυβέρνηση για την επίπτωση που θα έχουν οι νέοι κανόνες στις εργασίες τους.

Με σχετική επιστολή τους, μέσω της Association of British Insurers, προειδοποίησαν τη βρετανική κυβέρνηση ότι, θα υποχρεωθούν να διπλασιάσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια.

Για αλλαγές πιέζει άλλωστε και η γερμανική οργάνωση των ασφαλιστικών, η GDV, η οποία μέσω του επικεφαλής σε ανακοίνωση της δηλώνει ότι η γερμανική ασφαλιστική βιομηχανία θα υποχρεωθεί σε πολύ περισσότερα κεφάλαια, από ότι αρχικά αναμενόταν με αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση των ασφαλίστρων.