Δύσκολο το 2010 για τον κλάδο Ζωής, βελτίωση στο αυτοκίνητο

Το 2010 αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά στην εικόνα της αγοράς, πιστεύω ότι ο κλάδος Ζωής πιθανότατα να γνωρίσει μείωση δραστηριοτήτων λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό μπορεί να γίνει με ακυρώσεις, καθώς και μη πληρωμή συμβολαίων, που με τη σειρά τους, αν δεν υπάρχει ισχυρή νέα παραγωγή, θα έχει ως επακόλουθο τη μείωση των ασφαλίστρων.

Η εικόνα αναμένεται να είναι διαφορετική στις γενικές ασφάλειες και ειδικότερα στον κλάδο του αυτοκινήτου. Περιμένω καλύτερη κερδοφορία στο αυτοκίνητο, καθώς η εικόνα των εταιριών φαίνεται ότι κινείται σε πορεία βελτίωσης λόγω αύξησης των ασφαλίστρων. Βρισκόμαστε σε περίοδο που επικρατεί τάση αύξησης στα ασφάλιστρα. Να αναφέρουμε, ότι υπάρχουν εταιρίες που προχώρησαν σε αυξήσεις ακόμα και στα επίπεδα του 30%.

Η πορεία εξυγίανσης πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί. Οπωσδήποτε βέβαια, η ανάκληση της λειτουργίας των πέντε εταιριών ήταν η σημαντικότερη που έγινε στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια από πλευράς μεγεθών τουλάχιστον.
 
Είναι πιθανό όμως να έχουμε το 2010 μια – δυο ακόμα περιπτώσεις επιχειρήσεων που θα κλείσουν. Αυτό από την άλλη πλευρά, θα βελτιώσει τη θέση εκείνων που θα παραμείνουν, γιατί αφενός θα ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιό τους.