Επενδυτικό περιβάλλον: κυβερνητικές αστοχίες

Η νεοδημοκρατική «απογραφή» του 2004 υποτίθεται πως είχε σκοπό την αποκατάσταση της ελληνικής αξιοπιστίας στην Ευρώπη, όπως και η μη κατονομαζόμενη ανάλογη, που έκανε το ΠΑΣΟΚ προσφάτως. 

Συμπέρασμα (των Ευρωπαίων τουλάχιστον) είναι ότι είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ το πιο σύντομο ανέκδοτο είναι το: «Greek statistics». Κατά τα άλλα, όμως, φταίνε οι ξένοι κερδοσκόποι, που προφανώς μας… φθονούν και θέλουν το κακό μας.

Πήρε μια «βουτιά», λοιπόν, το Χρηματιστήριο, αμέσως μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού, και άλλη μια στη συνέχεια, όταν φάνηκε πως η κυβέρνηση δεν βιάζεται να επιβάλει τις διαρθρωτικές αλλαγές, που οι δανειστές μας θεωρούν απαραίτητες, προκειμένου να συγκρατηθεί η κατάρρευση της οικονομίας μας και οι ίδιοι να μη χάσουν τα λεφτά τους.

Αντί άμεσων επεμβάσεων για τη θεραπεία κακώς κειμένων, όμως, οι δανειστές μας είδαν την αντικατάσταση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκη Αράπογλου, ενός ανθρώπου της αγοράς με επιτυχημένο έργο στο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό όμιλο της χώρας, μέσα στην καρδιά της κρίσης στο μέτωπο των ομολόγων. 

Θυμίζουμε ότι η παρέμβαση του κ. Αράπογλου ως προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ήταν η θετικότερη παρέμβαση αξιωματούχου κατά την εβδομάδα της αναταραχής στο μέτωπο των κρατικών ομολόγων. 

Κανείς φυσικά δεν υποτιμά την εμπειρία και την αξία των διαδόχων του κ. Αράπογλου, ωστόσο αυτό που σχολιάστηκε δυσμενώς ήταν ο χρόνος της επιλογής, αλλά και ο «άκομψος» τρόπος για έναν διευθύνοντα που η ιστορία θα τον κατατάξει στους πλέον επιτυχημένους.