γιατροί, μονάδα υγείας

«Βράζουν» οι γιατροί του πΕΔΥ

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) του πΕΔΥ, που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ δίχως προσωπικό και υποδομές, ενώ εκκρεμούν αποφάσεις απόλυσης εκατοντάδων συναδέλφων τους.

Οι τελευταίοι -αν και έμπειροι γιατροί- απειλούνται με εκδίωξη από το δημόσιο σύστημα στις 31/12/18, εφόσον δεν «σφραγίσουν» τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Κάτι το οποίο έχουν κερδίσει, όμως, με δικαστικές αποφάσεις. Εξάλλου, η «παταγώδης» αποτυχία στελέχωσης των ΤοΜΥ σε συνδυασμό με την καταγγελία 2.000 συμβάσεων ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών (γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι) από τον ΕΟΠΥΥ, έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο «κενό» στο δημόσιο σύστημα παροχής ΠΦΥ.

Ένα μέρος του κενού αυτού η Αριστοτέλους έχει επιχειρήσει να το αναπληρώσει με τη μετατροπή σε οικογενειακούς γιατρούς, των γιατρών ΠΑΑ που υπηρετούν στα ΚΥ. Η προσπάθεια αυτή, ωστόσο, «σκοντάφτει» στη σφοδρή αντίδραση των εμπλεκομένων, σύμφωνα με τους οποίους το όλο εγχείρημα είναι απολύτως αυθαίρετο και παράνομο.

Τα ζητήματα αυτά απασχόλησαν τη γενική συνέλευση της ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ Αττικής, που συγκλήθηκε εκτάκτως το περασμένο Σάββατο προκειμένου να καθορίσει τη στάση του κλάδου μπροστά στις εξελίξεις. Οι περίπου 600 γιατροί που συμμετείχαν αποφάσισαν να εξουσιοδοτήσουν το ΔΣ για την κήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας εντός του Οκτωβρίου.

Οι γιατροί του πΕΔΥ διεκδικούν:

  • Αναβάθμιση των ΚΥ με προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών και πλήρη λειτουργία των εργαστηρίων.
  • Πλήρη επιστημονική και μισθολογική εξομοίωση των γιατρών ΠΑΑ με τους γιατρούς του ΕΣΥ (Πρωινό ωράριο, συμμετοχή στη λειτουργία των Νοσοκομείων κλπ).
  • Κατάργηση της εκβιαστικής και παράνομης μετατροπής των συναδέλφων ΠΑΑ (Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής) σε οικογενειακούς γιατρούς.
  • Απόσυρση της απαράδεκτης διάταξης Νόμου, που προβλέπει την απόλυση των γιατρών που διατηρούν τα ιατρεία τους μετά από δικαστικές αποφάσεις, στις 31/12/2018, εφόσον δεν τα κλείσουν.
  • Κατάργηση της εγκυκλίου που προβλέπει την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ΚΥ, που δεν εφημερεύουν μέχρι τις 21:00.
  • Ανανέωση των συμβάσεων των Επικουρικών Ιατρών και την κάλυψη όλων των αναγκών της ΠΦΥ με αντίστοιχες ειδικότητες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*