Εξελίξεις στη σύγχρονη ασφαλιστική πραγματικότητα και ο ρόλος του Μεσίτη Ασφαλίσεων

Του Μάμαλη Πέτρου
Μεσίτης Ασφαλίσεων, Διαχειριστής & Εκπρόσωπος City Insurance Brokers

Αβεβαιότητα-Ανασφάλεια είναι οι λέξεις κλειδιά πάνω στις οποίες όλοι εμείς οι διαμεσολαβούντες στον ασφαλιστικό χώρο, βασιζόμαστε προκειμένου να πείσουμε τους υποψήφιους πελάτες μας για να μας εμπιστευτούν. 

Να εμπιστευτούν στην κρίση μας, στα χέρια μας και στις προτάσεις μας λύσεις για μια αξιοπρεπή συνταξιοδότηση, για μια ασφαλή νοσοκομειακή περίθαλψη και για μια στιβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών που θα προκύψουν από την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου.

Ζητάμε να μας εμπιστευθούν τις περιουσίες τους, τις επιχειρήσεις τους, τις ευθύνες τους.
Στην εναγώνια αυτή αναζήτησή τους, προτάσσουμε τις γνώσεις μας, την εμπειρία μας, τον επαγγελματισμό μας και τη συνέπειά μας.

Τι όμως πραγματικά από όλα αυτά ισχύει; Ποιος αξιολογεί τη φερεγγυότητα των προτάσεων μας και ποιος τελικά αξιολογεί τη φερεγγυότητα της ασφαλιστικής μας πρότασης;

Το τελευταίο χρόνο άλλωστε είμαστε θεατές σε ένα έργο, στο οποίο καλούμαστε να πρωταγωνιστήσουμε χωρίς να έχουμε διαβάσει το σενάριο.

Καλούμαστε να πρωταγωνιστήσουμε σε ένα έργο τόσο δραστικά και δυναμικά εναλλασσόμενο, που ελάχιστοι μπορούσαμε να προβλέψουμε και κυρίως να κατευθύνουμε σωστά με τις επιλογές μας.

Πέρυσι το Σεπτέμβριο είδαμε έναν τεράστιο ασφαλιστικό κολοσσό να βρίσκεται απόλυτα εκτεθειμένος στις επενδυτικές του επιλογές, ενώ φέτος βιώσαμε το κλείσιμο της 2ης , σε μέγεθος, ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας. Παράλληλα προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε την επόμενη ή και τη μεθεπόμενη ημέρα του Ολλανδικού Συγκροτήματος, το οποίο ανακοινώνει το διαχωρισμό των τραπεζικών και ασφαλιστικών του εργασιών.

Ταυτόχρονα χιλιάδες ασφαλισμένοι στην Ελλάδα, ζουν σε μία γκρίζα ζώνη και κανείς δε γνωρίζει να απαντήσει τεκμηριωμένα, απλά και μεστά για το μέλλον των αποταμιεύσεων τους, ούτε όμως και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας τα οποία τους παρουσιάζονται καθημερινά.

Τις τελευταίες δεκαετίες ακουγόταν έντονα ότι καμία ασφαλιστική εταιρεία ζωής δεν κλείνει, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθεί ασφαλισμένος εκτεθειμένος.

Παρ’ όλα αυτά οι ασφαλισμένοι βρίσκονται εκτεθειμένοι μέσα σε ένα κλίμα άγνοιας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας και χιλιάδες διαμεσολαβούντες προσπαθούν να βρουν λύσεις.

Όχι πάντα με επιτυχία, ενώ κανείς επίσης δεν εγγυάται το μέλλον των προτεινόμενων λύσεων.
Ο εξαρτημένος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, ο θεμελιώδης λίθος της μέχρι σήμερα ασφαλιστικής αγοράς είναι εγκλωβισμένος σε συνταγές του παρελθόντος, προσπαθώντας να σώσει εαυτόν και πελάτες. Το παιχνίδι παραμένει στους ίδιους όρους και το μόνο που αλλάζει είναι το τερραίν.

Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε και πιο μακριά; Μήπως οι καιροί επιτάσσουν δραστικές αλλαγές στη διάσταση του ρόλου του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή; Μήπως πρέπει να δούμε έξω από τα σύνορα που (μας) μάθαμε και να ανοίξουμε τους ασφαλιστικούς μας ορίζοντες; Να προσπελάσουμε αγκυλώσεις, φοβίες, συναισθηματισμούς, συνήθειες και να δούμε το ασφαλιστικό αύριο;

Σήμερα ο κάθε καταναλωτής έχει πρόσβαση στην ενημέρωση. Έχει δικαίωμα στην επιλογή και έχει κατακτήσει την απαίτηση για σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση.

Ο ρόλος του Μεσίτη Ασφαλίσεων είναι αυτός ο οποίος μπορεί να δώσει χαρακτηριστικά ανεξαρτησίας, αντικειμενικότητας και ασφάλειας. Ο Μεσίτης, ο οποίος είναι απαλλαγμένος από το παρελθόν και με το βλέμμα του να ατενίζει το μέλλον με σιγουριά και ευρωστία. Ο Μεσίτης ο οποίος δε θα πρακτορεύει απλά ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά εκείνος ο οποίος θα έχει δημιουργήσει την υποδομή της γνώσης και της αλήθειας στον πελάτη.

Ο Μεσίτης που θα έχει αποκτήσει εξειδίκευση και θα έχει τολμήσει να δει έξω από τα σύνορα που ξέρουμε.
Οι καιροί απαιτούν τη διορατικότητα και την ευελιξία. Οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε τον πελάτη μας να δει μακρύτερα, να μας εμπιστευθεί ότι μπορούμε να του δώσουμε αξιόπιστες λύσεις. 

Συχνά οι λύσεις, βρίσκονται στο εξωτερικό. Ο εξειδικευμένος Μεσίτης Ασφαλίσεων υποστηρίζοντας το θεσμικό του ρόλο, θα ψάξει στην ασφαλιστική αγορά και χωρίς φοβία θα μπορέσει να προτείνει στον πελάτη του συμβόλαια με εταιρείες εύρωστες και αξιόπιστες. Ακόμη και σε βάρος της προμήθειας που έχει συνηθίσει να εισπράττει.

Η ασφαλιστική αγορά του εξωτερικού είναι σαφώς πιο ώριμη να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις. Είναι προετοιμασμένη και έμπειρη να δώσει προγράμματα σύγχρονα , ευέλικτα και πλήρη.

Εμείς λοιπόν, θα πρέπει να διαβούμε τον Ρουβικώνα, να αντιμετωπίσουμε την εσωστρέφειά μας και να ορθώσουμε το ανάστημα του Μεσίτη, δυνατό και αγέρωχο.

Ο Έλληνας πελάτης πρέπει να έχει λύσεις, οι οποίες θα τον έχουν επίκεντρο ως καταναλωτή. Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο χθες και στο αύριο. Η δύναμη της γνώσης και η απαλλαγή των τετριμμένων είναι ικανή και αναγκαία να δώσουν μια άλλη διάσταση στο ρόλο του Μεσίτη. Εμείς θα πείσουμε με τη στάση μας, την αγορά και προς τις δύο πλευρές.
Είμαστε θεσμικά ταγμένοι στο πλευρό του πελάτη μας και είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά του. Μακριά από τιμολογιακές επιδιώξεις, μακριά από το εύκολο του χθες.

Ο Μεσίτης πρέπει να ορθώσει το δυναμικό του και βροντερό του παρών απέναντι στο ασφαλιστικό κατεστημένο και να γίνει το όχημα της μετάβασης στη νέα εποχή, η οποία ήδη ξεκίνησε.