Η ανασφάλεια της ασφαλιστικής αγοράς

Οι χειρισμοί ήταν βιαστικοί και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο όταν αναφέρεται στο θέμα Ασπίς. Μπορεί το σχοινί να είχε φθάσει στον κόμπο, μπορεί να μην πήγαινε άλλο η διατήρηση της εταιρίας στην αγορά. 

Όμως, σίγουρα οι άνθρωποι που εργάζονταν στην εταιρία, οι συνεργάτες της αλλά και οι χιλιάδες ασφαλισμένοι θα μπορούσαν να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης. Η εταιρία έκλεισε, η αγορά χειροκρότησε, το υπουργείο διαβεβαίωσε. 

Αυτό ήταν η αρχή. Μετά ακολούθησαν οι επόπτες, η γκρίνια, η απουσία ενημέρωσης για τα συμβόλαια, τους ανθρώπους, τους εμπλεκόμενους, τους καταναλωτές. Ήλθε η αποχώρηση, του επόπτη, η αναζήτηση «σχήματος» που θα αναλάβει την διεκπεραίωση της «μαύρης» εργασίας. Και όλα βρίσκονται στον σχεδιασμό. Ήταν πρόχειρα στημένα; ή μήπως οι διαδικασίες πρωτόγνωρες. 

Όπως και να έχει οι άνθρωποι που σχετίζονται με την Ασπίς εργασιακά συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, διαμαρτυρήθηκαν, και κατέφυγαν στην πολιτεία –την νέα πολιτική ηγεσία- για να τους δώσει λύση. Μα ήδη στο πρόσφατο παρελθόν είχαν λάβει τις ίδιες διαβεβαιώσεις από την πολιτική ηγεσία που έφυγε. Είναι προφανές ότι άλλοι έφυγαν και άλλοι ήλθαν. 

Το πρόβλημα έμεινε όμως άλυτο. Και η αγορά –η ασφαλιστική αγορά και οι συντελεστές της τα θεσμικά όργανα- έμειναν. Οι λύσεις όμως δεν ήλθαν, ούτε καν προτάσεις ακούγονται για το τι πρόκειται να γίνει. Η μέριμνα του κράτους άλλαξε μανδύα; Όχι απλώς δεν υπάρχει μέριμνα. Αδέσποτες τακτικές, ευκαιριακές λογικές, συμπεριφορές και αποφάσεις με την λογική του «βλέποντας και κάνοντας». Ωστόσο χιλιάδες συμβόλαια αυτοκινήτου –η εύκολη λύση- μετακινήθηκαν και γέμισαν τα χαρτοφυλάκια των εταιρειών. 

Η εξουσία που έφυγε χρεώθηκε την ασυνέπεια των λόγων της. Η αγορά ωφελήθηκε άμεσα από την κληρονομιά του αυτοκινήτου και πολλές εταιρείες τρίβουν τα χέρια τους. Βουλιμικά αναμένουν και τα άλλα συμβόλαια. Όχι τα «σαπάκια» αλλά τα φιλέτα. Ποιος θα κάνει την διαλογή κανείς δεν ξέρει. Οι μηχανισμοί όμως στήνονται. 

Τι έμεινε; Το ανάλγητο πρόσωπο της πολιτικής και όσων την παρότρυναν στις αποφάσεις της ρίχνοντας στην περιπέτεια χιλιάδες ανθρώπους. Έχει και η ασφαλιστική αγορά την ανασφάλειά της…