Σε κρίση η ασφαλιστική αγορά

Στη δίνη της κρίσης παραμένει η ασφαλιστική αγορά, χάνοντας από τη δυναμική της σε κρίσιμες δραστηριότητές της, όμως οι Επενδύσεις, η Υγεία και τα Ομαδικά συμβόλαια.
 
 Οι απώλειες είναι μάλιστα έως και τραγικές. Στο εννεάμηνο του 2009 τα στοιχεία της ΕπΕΙΑ δείχνουν ότι τα έσοδα από τα συμβόλαια Ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις μειώθηκαν κατά 50%, όπως και η παραγωγή του κλάδου Υγείας, ενώ σημαντικότατη, της τάξη του 33%, ήταν και η πτώση στα Ομαδικά συμβόλαια.
 
 Ο κλάδος διασώθηκε με απώλειες που περιορίσθηκαν στο 5,5% και με έσοδα 1,8 εκατ. ευρώ λόγω ανόδου κατά 25,5% των κλασικών αποταμιευτικών προγραμμάτων τα οποία ως αξία αυξήθηκαν στα 1,3 δισ. ευρώ.
 
 Από τα στοιχεία εννεαμήνου προκύπτει επίσης ότι η ασφαλιστική βιομηχανία στηρίζεται φέτος και στην άνοδο των Γενικών Ασφαλειών. Τα έσοδά τους διογκώθηκαν κατά 8% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2008, στα 2,3 δισ. ευρώ.
 
 Η βελτίωση των μεγεθών της εν λόγω κατηγορίας βασίσθηκε στην Αστική Ευθύνη Οχημάτων τα έσοδα της οποίας διογκώθηκαν κατά 13,4% στα 1,1 δισ. ευρώ, στην αύξηση κατά 4% του κλάδου Πυρός, στην άνοδο κατά 1,4% των Συμπληρωματικών καλύψεων, όπως και στην άνοδο του κλάδου Βοηθείας κατά 21%.
 
Οι ασφαλίσεις Ζωής, αν και πέρυσι, παρά το ξέσπασμα της κρίσης στο τελευταίο τετράμηνο του έτους, κράτησαν το ρυθμός τους καταγράφοντας άνοδο, φέτος ακολουθούν καθοδική πορεία, ενώ στον κλάδο Γενικών Ασφαλειών παρουσιάζεται σταθερή πορεία ανόδου, η οποία μάλιστα φέτος είναι εμφανώς ταχύτερη του 2008 σε σχέση με το 2007.