Στα 500 εκατ. ευρώ το ύψος των αποζημιώσεων που επωμίστηκε το Επικουρικό Κεφάλαιο

Σε τάξη αρχίζουν να μπαίνουν σταδιακά οι δυσβάσταχτές υποχρεώσεις που κληρονόμησε το Επικουρικό Κεφάλαιο από τις πέντε ασφαλιστικές εταιρίες των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.
Παράγοντες του Επικουρικού δηλώνουν ότι θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου ο φορέας να καλύψει το σύνολο των υποθέσεων τις οποίες διαχειρίζεται και οι οποίες ξεπερνούν σε αριθμό τις 120.000, ωστόσο επισημαίνουν ότι το όλο θέμα έχει πάρει το δρόμο του, γι΄ αυτό και αισιοδοξούν για την αποτελεσματικότητα με την οποία θα κινηθεί ο φορέας,
Από μια πρώτη προσέγγιση που έγινε, είτε από τους εκκαθαριστές, είτε από το ίδιο το Επικουρικό Κεφάλαιο προκύπτει ότι, για τις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ θα καταβληθούν αποζημιώσεις για περίπου 65.000 υποθέσεις, για τις General Union και General Trust θα καλυφθούν περίπου 50.000 περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων και για την Ασφάλειες Σκούρτης οι αποζημιώσεις πρόκειται να φθάσουν τις 8.000.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι από το σύνολο των 65.000 φακέλων των δύο Ασπίς Πρόνοια, οι 8.000 είχαν φθάσει στη δικαιοσύνη λόγω διαφωνιών που υπήρξαν για το ύψος των αποζημιώσεων μεταξύ των δικαιούχων τους και των ασφαλιστικών εταιρειών. Σε ότι αφορά της δύο General περισσότερες από 10.000 υποθέσεις οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη και για τη Σκούρτης περί τις 1.500 ήταν οι ανάλογες υποθέσεις.
Όπως δήλωσε στο Insurance World ο Γενικός Διευθυντής του Επικουρικού Κεφαλαίου, κ. Χρήστος Καρακίτσος, προτεραιότητα για τη διοίκηση του φορέα έχουν όσες υποθέσεις έφθασαν στις αίθουσες των δικαστηρίων και πολύ περισσότερο όσες έχουν τελεσιδικήσει, ώστε να αποφευχθούν τυχόν υψηλότερες επιβαρύνσεις για το φορέα. Ο κ. Καρακίτσος αισιοδοξεί ότι έως το τέλος του έτους όλες αυτές υποθέσεις, που και για τις πέντε ανακληθείσες ασφαλιστικές εταιρίες πλησιάζουν τις 20.000, θα έχουν κλείσει.
Σημειώνεται ότι μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου το Επικουρικό Κεφάλαιο είχε κλείσει περί τους 2.000 φακέλους, ενώ χωρίς πραγματικά καμία καθυστέρηση και με τη συνδρομή των εκκαθαριστών αποσφραγίσθηκαν οι εταιρίες των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν, ενώ παρουσία συμβολαιογράφου άρχισε η καταγραφή των φακέλων με υποθέσεις ασφαλισμένων.
Μάλιστα, άμεσα κατέστη δυνατό και το «πάντρεμα» των μηχανογραφικών συστημάτων των General Union των General Trust με τη μηχανοργάνωση του Επικουρικού Κεφαλαίων, ενώ παραμονές έκδοσης του τεύχους είχε δρομολογηθεί το «πάντρεμα» των συστημάτων του Ταμείου με τις μηχανογραφικές υποδομές των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς πρόνοια ΑΕΑΖ και Ασφάλειες Σκούρτης.
Στο μεταξύ, για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από το Επικουρικό Κεφάλαιο αποφασίσθηκε η μίσθωση ενός ορόφου για τις δύο Ασπίς και ενός ακόμη για τις δύο General, όπως και η εγκατάσταση σε κάθε όροφο 10 ατόμων-συνεργατών του Ταμείου, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και οι υποθέσεις να κλείσουν χωρίς καθυστερήσεις και κατά συνέπεια με το λιγότερο δυνατό κόστος για το Επικουρικό, όπως και για την ασφαλιστική αγορά. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν μέχρι σήμερα έχουν εξοικονομηθεί, σε χρόνο, έξη με επτά μήνες που κατά το παρελθόν απαιτούνταν για την έναρξη των διαδικασιών καταβολής αποζημιώσεων, καθότι σε αυτές εμπλέκονταν και τη δικαιοσύνη.

Στις επιδιώξεις του Επικουρικού είναι να κλείσει τον κύριο όγκο των υποθέσεων εξωδικαστικά. Να έλθει δηλαδή σε συμβιβασμό με έναν σημαντικό αριθμό θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων αποφεύγοντας τις αίθουσες των δικαστηρίων και ουσιαστικά την εκδίκαση υποθέσεων που μετά από χρόνια θα οδηγούσαν σε αποζημιώσεις υψηλότερης αξίας. Μάλιστα, οι υποθέσεις αυτές δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά και με έξοδα δικηγόρων.
Όσο για το ύψος των συνολικών αποζημιώσεων, υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι με βάση το ιστορικό αρχείο του Επικουρικού Κεφαλαίου η μέση αποζημίωση ανά φάκελο διαμορφώνεται στα 4.000 ευρώ. Με έναν απλό πολλαπλασιασμό δηλαδή των 120.000 εκκρεμών υποθέσεων επί το μέσο κόστος ζημιάς ανά φάκελο, γίνεται εύκολα αντιληπτός ο τεράστιος όγκος των υποχρεώσεων με τις οποίες επιβαρύνθηκε το Επικουρικό.
Αυτόματα λοιπόν γεννάται το ερώτημα πως θα αντιμετωπίσει το Ταμείο τα νέα χρέη του, και κυρίως το κατά πόσο θα χρειαστεί να προσφύγει σε τραπεζικό δανεισμό ώστε να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους.
Ο Γενικός Διευθυντής του φορέα επισημαίνει στο Insurance World ότι σε αυτή τη φάση είναι πρώιμο να προεξοφλήσει κανείς αν θα απαιτηθεί τραπεζικός δανεισμός για την κάλυψη των νέων υποχρεώσεων του Επικουρικού Κεφαλαίου. 

Ο ίδιος εκτιμά ότι θα πρέπει να παρέλθει τουλάχιστον ένα εξάμηνο ώστε να καταγραφούν επακριβώς οι αποζημιώσεις που αναλογούν στις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union, General Trust και Ασφάλειες Σκούρτης και ταυτόχρονα το Επικουρικό να μετρήσει τις δυνάμεις του, καταρτίζοντας παράλληλα ένα χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων. 

Πάντως, ο κ. Καρακίτσος αισιοδοξεί σε ότι αφορά την ανταπόκριση του Επικουρικού, δεδομένου ότι, όπως αναφέρει, τα ετήσια έσοδά του από τις εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών ανέρχονται στα 65 εκατ. ευρώ, η ρευστότητα του φορέα φθάνει σήμερα τα 79 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα έσοδα που θα υπάρξουν από τις ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων των πέντε ασφαλιστικών εταιρειών.

Διευκρινίζει επίσης ότι σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις ανακλήσεων, ειδικότερα στις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν στα περιουσιακά τους στοιχεία μετοχές και ομόλογα, η ρευστοποίηση των οποίων θα εξασφαλίσει σε σχετικά άμεσο χρόνο χρήματα για την οικονομική κάλυψη των εργαζομένων, που, όπως υπογράμμισε, είναι δεύτεροι δικαιούχοι στις αποζημιώσεις μετά τους εκκαθαριστές. Τρίτοι έρχονται οι ασφαλισμένοι και ακολουθούν οι λοιπές απαιτήσεις.
Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους, ο κ. Καρακίτσος δηλώνει ότι έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους τους για το πότε και το πως θα αποζημιωθούν, ώστε σε κάθε περίπτωση να εξασφαλιστούν τα δικαιώματά τους.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρακίτσος απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης της εισφοράς υπέρ του Επικουρικού με παράλληλη αύξηση των ασφαλίστρων. 

«Δεν τίθεται ζήτημα μεγαλύτερης επιβάρυνσης των ασφαλισμένων» τόνισε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει, τόσο ο ίδιος, όσο και κανείς άλλος σήμερα, ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του υπουργού Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, για την εξυγίανση του κλάδου.

Εξάλλου, πρόκειται για πολιτικό ζήτημα, που σχετίζεται άμεσα και με τις γενικότερες προθέσεις του υπουργού σε ότι αφορά τις ανακλήσεις. Διότι, πολύ απλά, αν υπάρξει και συνέχεια στις ανακλήσεις και αν αυτές αποφασισθούν σε σχετικά άμεσο χρόνο, τότε το Επικουρικό θα επιβαρυνθεί με νέες υποχρεώσεις, οι οποίες θα έλθουν να προστεθούν στις υπάρχουσες, εκτινάσσοντας τα χρέη του ταμείου του σε δυσθεώρητα ύψη. 

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο αύξησης της εισφοράς που υπολογίζεται επί των ασφαλίστρων υπέρ του Επικουρικού, όπως και δεδομένη την προσφυγή του φορέα σε τραπεζικό δανεισμό.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που το Επικουρικό Κεφάλαιο βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Πριν από περίπου μια δεκαετία είχε αναγκαστεί να προσφύγει στο τραπεζικό σύστημα για την εξασφάλιση δανείου, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει αποπληρώσει.
Σήμερα ωστόσο, το Επικουρικό δεν αντιμετωπίζει υποχρεώσεις μόνο από τις πρόσφατες ανακλήσεις των αδειών λειτουργίας των πέντε ασφαλιστικών εταιριών. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται και αποζημιώσεις οι οποίες προέρχονται από τις Εγνατία και Le Monde από τις οποίες κληρονόμησε 50.000 φακέλους, όπως και από την ΕΟΣ της οποίας οι φάκελοι υπολογίσθηκαν σε 18.000. Στην μεν πρώτη περίπτωση το Επικουρικό έχει ήδη διευθετήσει το 55 με 60% των συνολικών υποθέσεων και στη δεύτερη το 60%.
Τόσο στις Εγνατία, Le Monde και ΕΟΣ, όσο και στις πέντε ασφαλιστικές των οποίων οι άδειες λειτουργίας ανακλήθηκαν προσφάτως, σημαντικό ρόλο στην γρήγορη κάλυψη των δικαιούχων αποζημιώσεων έπαιξε η λειτουργία του Φιλικού Διακανονισμού, μέσω του οποίου ένας σημαντικός αριθμός θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων στράφηκαν -για την αποζημίωσή τους- προς τις εταιρίες στις οποίες ήταν ασφαλισμένα και στη συνέχεια οι εταιρίες απαίτησαν από το Επικουρικό Κεφάλαιο τα ποσά που κατέβαλλαν.