Συρρικνώνεται ο κλάδος Ζωής

Συνεχίστηκε το εννεάμηνο που μας πέρασε η συρρίκνωση του κλάδου ζωής, αποτέλεσμα κυρίως της οικονομικής κρίσης και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, η παραγωγή των εταιριών του κλάδου ζωής μειώθηκε κατά 5,5% και από 1,9 δισ. ευρώ, διαμορφώθηκε στο 1,7 δισ. ευρώ. 

Αντίθετα αυξημένη κατά 8% ήταν η παραγωγή του κλάδου ζημιών, που ανήλθε στα 2,3 δισ. ευρώ από 2,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η άνοδος των εργασιών στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων είναι κυρίως αποτέλεσμα των αυξήσεων στον κλάδο αυτοκινήτου, στις οποίες προχώρησαν αρκετές εταιρίες ενόψει των αναπροσαρμογών στα κατώτατα όρια αποζημιώσεων για σωματικές και υλικές ζημιές. 

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία της Επ.Ε.Ι.Α., οι απώλειες του κλάδου ζωής, είναι αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης για επενδυτικά προγράμματα, unit linked, η παραγωγή των οποίων υποχώρησε κατά 49,5% και από τα 455,6 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκε σε 230,1 εκατ. ευρώ. 

Αντίθετα ανοδικά κινήθηκαν οι εργασίες των κλασικών ασφαλιστικών προγραμμάτων που ενισχύθηκαν κατά 25,5% και ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη σημαντικής μερίδας του κόσμου στο ασφαλιστικό προϊόν. 

Σημαντική είναι και η μείωση, που κατέγραψε ο κλάδος των νοσοκομειακών προγραμμάτων που δεν συνδέονται με προγράμματα ζωής. Η παραγωγή τους υποχώρησε κατά 50,24% και από 98,5 εκατ. ευρώ, μειώθηκε στα 49 εκατ. ευρώ. 

Η οικονομική κρίση είχε επιπτώσεις και στον κλάδο των ομαδικών ασφαλίσεων, δηλαδή των προγραμμάτων παροχών των επιχειρήσεων προς τους εργαζόμενούς τους. Η παραγωγή του κλάδου διαχείρισης ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και ομαδικών προγραμμάτων πρόνοιας μειώθηκε από τα 287,7 εκατ. ευρώ, το εννεάμηνο του 2008, στα 191,7 εκατ. ευρώ φέτος, καταγράφοντας συνολικές απώλειες της τάξης του 33,3%.

Στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων, η ώθηση της παραγωγής κατά 8%, είναι αποτέλεσμα της ανόδου του κλάδου αστικής ευθύνης αυτοκινήτων, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 13,4%. Η παραγωγή του κλάδου ανήλθε στο 1,1 δις ευρώ, ενώ εάν συνυπολογιστούν και τα ασφάλιστρα από τις συμπληρωματικές καλύψεις, τα συνολικά ασφάλιστρα του κλάδου αυτοκινήτου, διαμορφώθηκαν στο 1,4 δις ευρώ. 

Αντίθετα ο κλάδος πυρός, κατέγραψε μονοψήφια αύξηση κατά 4% και η παραγωγή διαμορφώθηκε στα 347,1 εκατ. ευρώ, ενώ ισχυρή άνοδο κατά 41,6% κατέγραψε ο κλάδος των διαφόρων χρηματικών απωλειών, οι εργασίες του οποίου ενισχύθηκαν στα 25,3 εκατ. ευρώ. 

Σημαντική αύξηση κατά 23,9% κατέγραψαν και οι εργασίες του κλάδου των πιστώσεων, η παραγωγή του οποίου διαμορφώθηκε στα 37,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα ασφάλιστρα του κάδου της γενικής αστικής ευθύνης αυξήθηκαν κατά 13,4% και ανήλθαν στα 68,7 εκατ. ευρώ. 

Ο κλάδος αυτοκινήτου παραμένει ο σημαντικότερος κλάδος των γενικών ασφαλίσεων, αντιπροσωπεύοντας συνολικά τα 61,4% % των εργασιών του κλάδου ζημιών και επιβεβαιώνοντας το επίπεδο υποασφάλισης των ελλήνων καταναλωτών για τις λοιπές καλύψεις.