Ασάφεια και αστάθεια απαξιώνουν τις επενδύσεις

Το οικονομικό κλίμα στην χώρα δεν είναι καλό. Ανεξάρτητα με την κρίση και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η Ελλάδα ως οικονομία βιώνει και τις ιδιαιτερότητές της που έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν σαν τροχοπέδη στην πρόοδο.
 
Οι ιδιαιτερότητες αυτές, αναλλοίωτες στα χρόνια, αποδεικνύεται ότι αποτρέπουν ή και καταρρίπτουν συχνότατα τις κινήσεις δημιουργίας, τις πρωτοβουλίες ανάπτυξης, την φυσική προσέγγιση της ζωής και των πραγμάτων. Αποτρέπουν δηλαδή καθετί που συνιστά εξελικτική διαδικασία. 
Και είναι σημαντικό να σταθούμε σε αυτό. Πώς η χώρα πηγαίνει μπροστά; Και ποιοι βοηθούν σε αυτό; Τι γίνεται με τις επενδύσεις;Ξεπερνώντας, για λόγους μεθοδολογικής προσέγγισης, τα γνωστά θέματα που βρέθηκαν να απασχολούν το πανελλήνιο όπως είναι το έλλειμμα, τα δημοσιονομικά, οι φόροι, η φοροδιαφυγή, και ότι συνιστά πληγή διαχειριστική και ταυτόχρονα δομική αναπηρία, οφείλουμε να σταθούμε και να αναδείξουμε τις επενδύσεις και την δυναμική που έχουν στην Ελλάδα.
Δεκάδες περιπτώσεις αλλοδαπών εταιριών αποπειράθηκαν μέχρι σήμερα να έλθουν στην χώρα. Κάποιες το δοκίμασαν, εγκαταστάθηκαν, λειτούργησαν, προχώρησαν στην παραγωγή αλλά τελικώς έφυγαν. 
Όλοι απορούν γιατί έγινε αυτό. Γιατί οι εταιρίες αυτές, που προσέφεραν στον παραγωγικό ιστό, έδιναν θέσεις εργασίας, ενίσχυαν οικονομικά περιοχές της χώρας, και προσέφεραν χρήμα, έφυγαν τελικά από την Ελλάδα; Και ακόμη πιο παράξενο γιατί βρήκαν καταφύγιο και προσφέρουν οικονομικά και κοινωνικά οφέλη σε γείτονες χώρες. Τι δεν έχουμε; Ποιο είναι το πρόβλημα; 
Θα έλεγε κανείς ότι κάτι στρεβλό στην καθημερινότητα «συνωμοτεί» και αποτρέπει κάθε προσπάθεια για επιχειρηματική ανάπτυξη, για επενδύσεις, για δουλειές για δημιουργία θέσεων εργασίας. Γραφειοκρατία; Φορολογία; Κίνητρα; Εργασιακή νομοθεσία; Συντεχνίες; Παρακράτος;  
Όλα αυτά μαζί συνιστούν την ιδιαιτερότητα της ελληνικής οικονομίας.
Και που φθάσαμε; Στην απαξίωση. Πόσο αποτιμάται σήμερα μια επένδυση που θα γίνει στην Ελλάδα από κάποιον πολυεθνικό όμιλο και πόσο εάν η ίδια επένδυση γίνει στην Γαλλία, την Ιταλία, ή ακόμα και την Τουρκία; 

Σαφώς στην Ελλάδα κάθε επένδυση χάνει την αξία της από την στιγμή που θα δημιουργηθεί διότι ο παράγοντας «ρίσκο» είναι υψηλός. Και αυτό αποτυπώνεται στους δείκτες. Για αυτό και δεν έρχεται κανείς. Λόγω της τραγικής ασάφειας και αστάθειας.