Απρόβλεπτες διαστάσεις προσλαμβάνει η μαύρη τρύπα της Ασπίς

Κεφάλαια για την κάλυψη αποζημιώσεων που σε σύνολο ξεπερνούν τα 300 ή και τα 350 εκατ. ευρώ, καλούνται να εξασφαλίσουν ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής για λογαριασμό των ασφαλισμένων στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και το Επικουρικό Κεφάλαιο για λογαριασμό των ασφαλισμένων στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ.
Πρόκειται για κεφάλαια που προκύπτουν από υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από χιλιάδες ενεργά συμβόλαια των δύο εταιριών, και που μπορούν να υπολογιστούν μόνο με βάση εκτιμήσεις και αναγωγές που κάνουν, βασιζόμενα στο παρελθόν, κορυφαία στελέχη του δικτύου πωλήσεων του ομίλου Ασπίς.
Όπως δηλώνουν τα εν λόγω στελέχη στο Insurance Week, κρίνοντας από τα στοιχεία του 2008, τα οφειλόμενα των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, μόνο προς τους ασφαλισμένους, κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Επισημαίνουν ειδικότερα ότι, κατά τη περυσινή χρήση οι δύο εταιρείες κλήθηκαν και κατέβαλλαν τα εξής ποσά:
 
         Πάνω από 22,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις στον κλάδο Ζωής, όπου εντάσσονται τόσο οι ασφαλίσεις Υγείας, όσο τα συνταξιοδοτικά και επενδυτικά προγράμματα, τα οποία εξέπνευσαν πέρυσι.
         Πάνω από 5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις που αφορούσαν σε ομαδικές καλύψεις.
         Περισσότερα από 75,5 εκατ. ευρώ έναντι υποχρεώσεων που προέκυψαν από πρόωρες εξαγορές Αποταμιευτικών, Συνταξιοδοτικών και Επενδυτικών προγραμμάτων.
         Περισσότερα από 65,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη συμβολαίων του κλάδου Ζημιών της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ.
 
Στα ανωτέρω θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι οι δύο εταιρίες, φέτος και για μεγάλο διάστημα πριν την ανάκληση των αδειών λειτουργίας τους, υπέστησαν αρνητική δημοσιότητα από το σύνολο των μέσων ενημέρωσης, ηλεκτρονικών και έντυπων, με αποτέλεσμα το «κύμα» των αιτήσεων για ακυρώσεις, καθώς και για εξαγορές συμβολαίων να είναι σαφώς μεγαλύτερο του περυσινού. Κατά συνέπεια οι υποχρεώσεις που επιβαρύνουν τις δύο εταιρείες, με βάση τα φετινά στοιχεία, υπερβαίνον κατά πολύ τις περυσινές, που ανήλθαν σε περίπου 170 εκατ. ευρώ.
 
Και βέβαια στο ποσό αυτό δεν έχουν συνυπολογιστεί:
 
         Οι υποχρεώσεις της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ προς τις ιδιωτικές κλινικές
         Οι υποχρεώσεις της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ προς τα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων
         Υποχρεώσεις της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ για επενδυτικά προγράμματα με ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, αποδόσεις οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις της αγοράς, όπως και των εποπτικών αρχών
         Οι εκκρεμείς υποχρεώσεις των δύο Ασπίδων προς τα Ταμεία Ασφάλισης και την Εφορία
         Επιταγές που είχαν εκδοθεί στο όνομα των δύο εταιρειών και που άρχισαν να λήγουν μετά τις ανακλήσεις, χωρίς να μπορούν να εξυπηρετηθούν
         Άλλες προσωπικές υποχρεώσεις του προέδρου του ομίλου Παύλου Ψωμιάδη
 
Αν λοιπόν στις εκκρεμείς αποζημιώσεις έναντι των ασφαλισμένων προστεθούν και όλα τα προαναφερόμενα ανοίγματα, όπως και άλλες άγνωστες υποχρεώσεις των δύο εταιριών, τότε η «μαύρη τρύπα» του ομίλου Ασπίς αποκτά απρόβλεπτες διαστάσεις, τις οποίες κανείς σήμερα δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια.