Οι προτεραιότητες του νέου Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή

Με την αγορά συνδέθηκε τη δεκαετία του 1990 όταν ανέλαβε σύμβουλος του Κώστα Σημίτης, επί υπουργίας του στο πάλε τότε υπουργείο Ανάπτυξης. Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός όταν, μερικά χρόνια αργότερα, ανέλαβε ορισμένες από τις πλέον κρίσιμες υποθέσεις της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ και κυρίως όταν κέρδισε τις πρώτες συλλογικές αγωγές κατά τραπεζών για την κατάργηση καταχρηστικών όρων από τις συμβάσεις τους.
Μάλιστα, πέτυχε τη δικαίωση των καταναλωτών σε πρώτο, αλλά και δεύτερο βαθμό, ενώ η ΕΚΠΟΙΖΩ για τις ίδιες υποθέσεις δικαιώθηκε και στον Άρειο Πάγο. Δεν θα ήταν υπερβολή αν κανείς υποστήριζε ότι ορισμένες από τις ισχύουσες ρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας του Καταναλωτή φέρουν την «υπογραφή» του, δεδομένου ότι βασίσθηκαν σε δικαστικές αποφάσεις που πάλεψε και κέρδισε οι ίδιος για λογαριασμό των καταναλωτών.
Ο λόγος για το δικηγόρο Δημήτρη Σπυράκο, το νέο Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Μελετώντας το παρελθόν του κ. Σπυράκου, θα μπορούσαμε δικαίως να ισχυριστούμε ότι πρόκειται για το πλέον κατάλληλο πρόσωπο να αναλάβει τη θέση του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για την κατάργηση καταχρηστικών όρων και από συμβάσεις ασφαλιστικών εταιριών.
Το Insurance Week μίλησε με τον κ. Σπυράκο για τις προθέσεις και τις επιδιώξεις του από το πόστο του γενικού γραμματέα Καταναλωτή, καθώς και για τις προτεραιότητές του. Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει θα βρεθεί στο σύνολο του το χρηματοπιστωτικό σύστημα, στο οποίο βέβαια συμπεριλαμβάνονται οι ασφαλιστικές υπηρεσίες, όπως εξάλλου και οι τραπεζικές και κατά συνέπεια το bancassurance.
Σύμφωνα με τον κ. Σπυράκο, πρόθεσή του είναι να διαμορφώσει συνθήκες ισορροπίας μεταξύ των καταναλωτών, είτε πρόκειται για ασφαλισμένους, είτε για επενδυτές, και των τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών, ώστε οι καταναλωτές να αισθανθούν περισσότερο ισχυροί έναντι της χρηματαγοράς.
Ερωτώμενος ποιο θεωρεί ότι είναι το πιο σημαντικό ατού το οποίο έχει έναντι της χρηματαγοράς, δήλωσε με έμφαση ότι, το σημαντικότερο για τον ίδιο μέσα από την ενασχόλησή του με τις συλλογικές αγωγές, δεν ήταν τόσο η εμπειρία που απέκτησε για το τραπεζικό σύστημα, όπως και για την ιδιωτική ασφάλιση, αλλά το ότι έμαθε το πώς σκέπτονται και αντιδρούν τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες. 

Πρόκειται για ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα το οποίο θα τον βοηθήσει, όπως υποστηρίζει, στο να καταλήγει σε στοχευόμενες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, νομοθετικές ή ελεγκτικές, έναντι της χρηματαγοράς.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον το τι θα πράξει ο κ. Σπυράκος ως γενικός γραμματέας Καταναλωτή, ελπίζοντας ότι δεν θα χάσει τη μαχητικότητα που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια.