Εορτασμός με συλλαλητήριο

Ημέρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης σήμερα με την ελληνική ασφαλιστική αγορά να προσπαθεί να διακρίνει ακόμα τις συνέπειες και ποια θα είναι η επόμενη ημέρα, σχεδόν δύο μήνες μετά την ανάκληση των αδειών λειτουργίας των πέντε εταιριών από την Επ.Ε.Ι.Α..
Αντί λοιπόν του εορτασμού, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο σήμερα από τους διαμεσολαβούντες στην Ασπίς έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ανοιχτά παραμένουν ακόμα τα θέματα που προέκυψαν από την ανάκληση της άδειας της Ασπίς Πρόνοια.
Στο συλλαλητήριο σύμφωνα με τους διοργανωτές συμμετείχαν περίπου 300 άτομα, αριθμός σαφώς μικρότερος των προσδοκιών, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι συμμετείχαν και πελάτες, ενώ έγινε προσπάθεια για γενικότερη παρουσία των διαμεσολαβούντων από το σύνολο της αγοράς. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των φορέων της διαμεσολάβησης (ΠΟΑΠ, ΠΣΑΣ, ΠΣΣΑΣ, ΣΕΜΑ).
Στην προσπάθεια γενικότερης κινητοποίησης ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο ΠΣΑΣ απέστειλε το παρακάτω γραπτό μήνυμα (SMS) σε όλα τα μέλη του «Συγκέντρωση, Τετάρτη 11/11/2009, ημέρα ιδιωτικής ασφάλισης, ώρα 12:00, στο υπουργείο οικονομικών (Νίκης 5-7, Σύνταγμα) για να επαναφέρουμε το κύρος του θεσμού».

Οι συγκεντρωμένοι υπενθύμισαν στο γραφείο του υφυπουργού κ. Σαχινίδη, το υπόμνημα που είχαν στείλει τις προηγούμενες ημέρες και αναμένουν να οριστεί κάποια συνάντηση με τον υφυπουργό. Κύριο αίτημα των συγκεντρωμένων είναι η άμεση εφαρμογή του νόμου και η τήρηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος σχετικά με τις επίσημες αποφάσεις που είχαν ληφθεί για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Οι τέσσερις φορείς της διαμεσολάβησης απέστειλαν επίσης την τετρασφράγιστη επιστολή (υπογραφές από τους προέδρους των παραπάνω φορέων) στον υπουργό Οικονομικών, μετά από αρκετές συζητήσεις για το ύφος και το περιεχόμενο της επιστολής, καλώντας τον να εφαρμόσει το νόμο προκειμένου να λυθούν τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Στα από 1/10/2009 και 25/09/2009 Δελτία Τύπου της Επ.Ε.Ι.Α.και του Υπουργείου σας αντίστοιχα, ενημερώνετε το καταναλωτικό κοινό για την λειτουργία της εταιρίας Ασπίς Πρόνοια μετά την ανάκληση της άδειας της από την αρμόδια Αρχή.

Μέχρι σήμερα, ουδέν έχει τηρηθεί από τα εξαγγελθέντα με αποτέλεσμα χιλιάδες καταναλωτές, κάτοχοι Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων Ζωής της άνω Εταιρίας, να μην μπορούν να κάνουν χρήση αυτών (άνθρωποι με σοβαρές ασθένειες, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, που δεν μπορούν να νοσηλευτούν, συνταξιούχοι που δεν εισπράττουν την προβλεπόμενη σύνταξη, αποταμιευτές που δεν μπορούν να εισπράξουν το κεφάλαιό τους). Επειδή, η διατήρηση αυτής της εκκρεμότητας δημιουργεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και ταυτόχρονα αμαυρώνει την εικόνα του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης, σας καλούμε να εφαρμόσετε τον νόμο που επιτάσσει ο διορισμένος επόπτης χαρτοφυλακίου ζωής να αναλάβει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του με ό,τι αυτό συνεπάγεται».