old man hyperthermia

Βασικοί κανόνες για την πρόληψη της θερμοπληξίας

Αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξίας προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επισημαίνει βασικούς κανόνες για πρόληψη της θερμοπληξίας:

  1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως
  2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας
  3. Πρόσληψη άφθονων υγρών
  4. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών
  5. Ολιγοθερμιδική δίαιτα
  6. Συχνά λουτρά.

Αρχικά, η θερμοπληξία μπορεί να εκδηλωθεί με δυνατό πονοκέφαλο, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετούς και ταχυπαλμία. Στο σημείο είναι σημαντικό να δοθούν οι πρώτες βοήθειες για την ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματος, μέχρι τη διακομιδή των πασχόντων σε νοσηλευτικά ιδρύματα: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λ.π.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας αυτό καθαυτό εκδηλώνεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης, ενώ μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Μεγαλύτερη ευαλωτότητα έχουν τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

  • όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
  • όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π
  • όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους.

Προσοχή! Δεν εγκαταλείπουμε ευάλωτους συνανθρώπους μας μόνους στην τύχη τους τις ώρες του καύσωνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*