Προτάσεις της Κομισιόν για ασφαλέστερη εποπτεία των αγορών

Τις προτάσεις για την ασφαλέστερη και πληρέστερη εποπτεία του συνόλου του χρηματοοικονομικού κλάδου παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ τις κατέθεσε προς ψήφιση και στο Ευρωκοινοβούλιο. 
Το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Αρχής Συμβουλίου Εκτίμησης Κινδύνων (European Systemic Risk Board η ESRB) που θα εκτιμά τους κινδύνους για το χρηματοοικονομικό σύστημα και θα μπορεί να αναλαμβάνει ταχεία δράση. Θα δημιουργηθεί επίσης ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Οικονομικής Εποπτείας, που θα αποτελείται από εποτπεύοντες από τα κράτη-μέλη αλλά και από τρεις ευρωπαίους επόπτες, με αρμοδιότητα τον τραπεζικό κλάδο, τον ασφαλιστικό αλλά και τα ταμεία ασφάλισης και πρόνοιας. 
Το ESRB θα έχει τη δυνατότητα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όταν βλέπει απειλές στο σύστημα, όπως αυτές που προκάλεσαν την τρέχουσα οικονομική κρίση. Ακόμη, θα μπορεί να εκδίδει προειδοποιήσεις, δηλώνοντας τι θα πρέπει να γίνει για τα ρίσκα στο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Το συγκεκριμένο Συμβούλιο θα αποτελεί όχημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ τα περισσότερα στελέχη θα προέρχονται από την ΕΚΤ, από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πρόεδρος θα εκλέγεται από τους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης, με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει ο Jean-Claude Trichet. Ακόμη, τρία νέα όργανα θα εποπτεύουν τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές και τα χρηματιστήρια. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή(European Banking Authority (EBA), η Ευρωπαϊκή Αρχή Χρηματιστηρίων και Αγορών (European Securities and Markets Authority (ESMA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλειών και Ασφαλιστικών Ταμείων(European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA).
Αυτοί οι οργανισμοί θα θέσουν τα standards για την εποπτεία των αγορών και θα θεσπίσουν νόμους για όλη την Ευρώπη, ενώ θα έχουν το δικαίωμα να συστήνουν στις εθνικές εποπτικές αρχές, τι θα πρέπει να κάνουν.