Σε αναβρασμό το δίκτυο της Ασπίς

Τεράστιο πρόβλημα δημιουργεί η αναστολή λειτουργίας της Ασπίς από την Επ.Ε.Ι.Α., για το δίκτυο της εταιρίας.
Εκτιμήσεις ανεβάζουν σε περίπου 3.000 τους συνεργάτες και περίπου 1.000 τους πιο ενεργούς που καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα, κυρίως στον κλάδο ζωής που περιλαμβάνει τα προγράμματα προστασίας, επενδυτικά, συνταξιοδοτικά και υγείας.
Η νομοθετική ρύθμιση που ισχύει κινείται στην κατεύθυνση της προστασίας των ασφαλισμένων καθώς ορίζεται Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής από τον Υπουργό Οικονομίας, που αναλαμβάνει τη λειτουργία της εταιρείας μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια ζωής σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, καταβάλλοντας αποζημιώσεις σε ασφαλισμένους και δικαιούχους, καθώς και τους μισθούς στους εργαζόμενους. 
Φαίνεται λοιπόν ότι θα βρεθεί λύση για τους ασφαλισμένους, αφού αντιμετωπιστούν πρώτα διάφορα θέματα που θα προκύψουν στην πράξη, καθώς κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά σε συνδυασμό βέβαια και με τα μεγάλα μεγέθη της Ασπίς.
Άλλωστε, αν δε γίνει κάτι τέτοιο με σύντομο και αποφασιστικό τρόπο θα αποτελέσει βόμβα που θα πλήξει ακόμα περισσότερο την ασφαλιστική αγορά στο σύνολό της.
Επίσης, ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι εταιρίες στις οποίες θα περάσει το χαρτοφυλάκιο Ζωής της Ασπίς, θα κληθούν να προσλάβουν και εργαζόμενους της και ως αντιστάθμισμα των «νέων εργασιών» που θα αναλάβουν.
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Για το δίκτυο κατ’ αρχήν δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανενός είδους πρόβλεψη ή μέριμνα. Η μεταφορά του χαρτοφυλακίου Ζωής σε άλλη εταιρία σημαίνει ταυτόχρονα ότι οι συνεργάτες της Ασπίς θα χάσουν τους πελάτες και τις αμοιβές τους, λαμβανομένου υπόψη ότι και αυτοί έχουν οικογένειες, οικονομικές υποχρεώσεις, κλπ.
Οι εξελίξεις βέβαια, επειδή δεν προέκυψαν ως κεραυνός εν αιθρία, έχει κάνει αρκετούς από το δίκτυο να κάνουν κινήσεις προς τον ανταγωνισμό, όπου εκτιμάται ότι θα καταλήξουν και οι περισσότεροι.
Από εκεί, ως λογική εξέλιξη προκύπτει, ότι θα προσπαθήσουν να επαναπροσεγγίσουν τους πελάτες τους για να τους μεταφέρουν από τις εταιρίες που θα έχει εντωμεταξύ κατευθυνθεί το χαρτοφυλάκιό τους με την παραπάνω διαδικασία. Εδώ μπλέκει ακόμα περισσότερο η κατάσταση, ειδικά αν η ανάληψη χαρτοφυλακίου από τις άλλες ασφαλιστικές εταιρίες, συνοδευτεί με απορρόφηση εργαζομένων από την Ασπίς.
Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα είναι και η ποιότητα του χαρτοφυλακίου Ζωής της Ασπίς και κυρίως σε ότι αφορά τα εφάπαξ επενδυτικά προγράμματα που προβλέπουν εγγύηση κεφαλαίου, όχι μόνο στη λήξη, αλλά ακόμα και σε περίπτωση πρόωρης ρευστοποίησης από την πλευρά του πελάτη. 

Σήμερα, τα προγράμματα αυτά αποτιμώνται ακόμα και στο 30% του αρχικού ποσού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τα αναγκαία αποθεματικά για την κάλυψη αυτής της διαφοράς. 

Να αναφέρουμε επίσης, τις εγγυήσεις στη λήξη, ότι ο πελάτης θα λάβει το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του επενδυτικού λογαριασμού που θα έχει τότε σχηματιστεί ή εγγυημένη ετήσια απόδοση 3,35% ή και 4%! Το συνολικό ύψος των εφάπαξ προγραμμάτων εκτιμάται σε 100 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι αντιστοιχούν στα επίπεδα του 20% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου Ζωής της Ασπίς.

Για την αναζήτηση διεξόδων, ο κ. Ψωμιάδης είχε σήμερα το απόγευμα, συνάντηση με ανθρώπους του δικτύου της Ασπίς.