Τι προσφέρουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια για πλημμύρες

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας οπότε τι καλύτερο από το να μιλήσουμε και αυτή την εβδομάδα για τις πλημμύρες και την ασφάλιση των κατοικιών από τον κίνδυνο των νερών. Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τα πολυασφαλιστήρια Πυρός είναι αυτά που προφέρουν στο ασφαλιζόμενο κοινό ανάλογες καλύψεις. 

Το κόστος ασφάλισης ενός ακινήτου για τις κύριες καλύψεις ενός πολυασφαλιστηρίου ανέρχεται στα 3,5 με 4,5 ευρώ για κάθε 3.000 ευρώ ασφαλιζόμενο κεφάλαιο και για το περιεχόμενο του σπιτιού, την κινητή δηλαδή περιουσία, στα 7,7-12 ευρώ για κάθε 3.000 ευρώ ασφαλιζόμενο κεφάλαιο. 

Σε ελάχιστες περιπτώσεις, κατά τις οποίες το πολυασφαλιστήριο δεν περιλαμβάνει στις βασικές του καλύψεις την ασφάλιση ζημιών από την πλημμύρα, έχετε τη δυνατότητα ζητήσετε την κάλυψη του κινδύνου καταβάλλοντας έξτρα ασφάλιστρο που κυμαίνεται περίπου στο 1 με 1,5 ευρώ για κάθε 3.000 ευρώ ασφαλιζόμενο κεφάλαιο. 

Πέρα όμως από το κόστος υπάρχουν και ορισμένα ακόμη ζητήματα τα οποία θα πρέπει να γνωρίζετε εφόσον επιθυμείτε να εξασφαλίσετε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την καταβολή της αποζημίωσης σε περίπτωση ενεργοποίησης του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Πριν από την υπογραφή του συμβολαίου λοιπόν, καλό είναι να προσέξετε:

  • Τις απαλλαγές που συνήθως προβλέπουν τα συμβόλαια Πυρός, οι οποίες καθορίζονται είτε σε ποσοστιαία βάση, είτε σε ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση συνήθως τα συμβόλαια προβλέπουν τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στη ζημιά με ένα ποσοστό 10% περίπου, ενώ στη δεύτερη η απαλλαγή αφορά στα πρώτα 150 με 300 ευρώ της ζημιάς
  • Την εξαίρεση του παγετού από τα συμβόλαια, εξαίρεση που τις περισσότερες φορές υπαγορεύεται από τους αντασφαλιστές κυρίως λόγω των μεγάλων καταστροφών που προκαλούνται κάθε χρόνο σε τρίτες χώρες
  • Την εξαίρεση των ζημιών από τα παλιρροϊκά κύματα, η οποία δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση κατά την οποία το ακίνητο είναι ασφαλισμένο και για το σεισμό
  • Την εξαίρεση από την ασφάλιση των αντικειμένων που βρίσκονται σε χώρους εκτός σπιτιού, όπως σε κήπους, βεράντες, μπαλκόνια και ταράτσες. Για το λόγο αυτό δεν ασφαλίζονται και οι τέντες ενός ακινήτου
Επίσης ως ασφαλισμένος οφείλετε να δηλώσετε την αποθήκη που πιθανότατα υπάρχει στο υπόγειο της πολυκατοικίας και ανήκει στο διαμέρισμα και να περιγράψετε με κάθε λεπτομέρεια τα αντικείμενα που βρίσκονται προς φύλαξη σε αυτή. Αν η αποθήκη δεν δηλωθεί εξ αρχής τότε υπάρχει ο κίνδυνος της μη καταβολής της αποζημίωσης. 

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για την καλύτερη κάλυψή σας οφείλετε να περιγράψετε και να κοστολογήσετε με τον πιο αντικειμενικό τρόπο τα προς ασφάλιση κινητά στοιχεία του σπιτιού (αντικείμενα). 

Με άλλα λόγια θα πρέπει να αποφύγετε την υπερασφάλιση ή την υπασφάλιση των κινητών στοιχείων, διότι σε αυτές τις περιπτώσεις εφόσον προκύψει ζημιά, η αποζημίωση είτε θα είναι κατώτερη της αναμενόμενης, είτε δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία του αντικειμένου.