Οδηγός ενοικίασης αυτοκινήτου για τις διακοπές

Ανυπομονείς να ξεκινήσουν οι διακοπές. Τα έχεις κανονίσει όλα, από ξενοδοχεία και εισιτήρια για τη Νάξο μέχρι τι θα πάρεις μαζί σου, γιατί δεν θέλεις τίποτα να σου χαλάσει την ηρεμία. Αυτοκίνητο, θα νοικιάσεις από εκεί…

Τα έχεις σκεφτεί όλα από πριν. Με το που φτάσεις στο νησί θα πας στο πρώτο rent-a-car που θα δεις μπροστά σου και θα ζητήσεις ένα μικρό και οικονομικό αυτοκίνητο, θα μπεις μέσα και θα πας μαζί με την παρέα σου σε αυτήν την ονειρεμένη παραλία που είδες στο Internet. Μόνο που όταν φτάνεις εκεί, σε περιμένει μια έκπληξη. Αυτό που δεν είχες σκεφτεί, γιατί πολύ απλά δεν το γνώριζες, είναι ότι προκειμένου να νοικιάσεις αυτοκίνητο θα πρέπει να έχεις συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας σου.

Ακόμα κι αν το παραπάνω δεν σε επηρεάζει γιατί έχεις περάσει αυτήν την ηλικία προ πολλού υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία καλό είναι να γνωρίζει κανείς σχετικά με την ενοικίαση αυτοκινήτου προκειμένου να αποτρέψει τις δυσάρεστες εκπλήξεις που μπορεί να χαλάσουν τη μαγεία και την ηρεμία των διακοπών.

6 πράγματα που καλό είναι να γνωρίζεις για την ενοικίαση αυτοκινήτου:

  1. Ο χρόνος ενοικίασης υπολογίζεται από την ώρα παραλαβής μέχρι την ώρα επιστροφής του αυτοκινήτου. Εάν δοκιμάσεις να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο online θα δεις ότι οι περισσότεροι ζητούν να διευκρινίσεις όχι μόνο την ημέρα, αλλά και την ώρα που θα το νοικιάσεις.
  2. Η παραλαβή από το αεροδρόμιο είναι πιο ακριβή. Ενδεχομένως να σε συμφέρει να μετακινηθείς με κάποιον άλλο τρόπο έως το κοντινότερο σημείο παραλαβής.
  3. Το αυτοκίνητο το παραλαμβάνεις παρουσία υπαλλήλου, ο οποίος συνήθως σε ενημερώνει για τον τρόπο λειτουργίας του αυτοκινήτου, την ασφαλιστική κάλυψη, για το συμβόλαιο που έχεις υπογράψει αλλά και για το ντεπόζιτο της βενζίνης. Με τη λήξη της ενοικίασης και εσύ με τη σειρά σου το παραδίδεις σε κάποιον υπάλληλο ο οποίος πραγματοποιεί τον απαραίτητο έλεγχο για φθορές, βενζίνη κλπ.
  4. Βασικός κανόνας της ενοικίασης αυτοκινήτου είναι ότι παραδίδεις το αυτοκίνητο με τη βενζίνη στο αρχικό επίπεδο. Εάν το παρέλαβες γεμάτο, θα πρέπει να το επιστρέψεις και γεμάτο. Εάν το καλοσκεφτείς, αυτό εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές.
  5. Απαγορεύεται η παρακράτηση των προσωπικών σου εγγράφων (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.) κατά τη διάρκεια της ενοικίασης.
  6. Το όχημα πρέπει να επιστρέφεται την προσυμφωνημένη ώρα. Εναλλακτικά, θα πρέπει να είσαι έτοιμος/η να καλύψεις τη χρηματική διαφορά.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή η ασφάλειά σου και των συνεπιβατών σου είναι πάνω από όλα, θα πρέπει, πριν παραλάβεις το αυτοκίνητο, να ελέγξεις όλες τις παραμέτρους που διασφαλίζουν την ασφάλεια του οχήματος (τελευταίο service, λάδια μηχανής, λάστιχα, φρένα κλπ.).

Τώρα, λοιπόν, που έμαθες τα βασικά για την ενοικίαση αυτοκινήτου, μπορείς να σβήσεις άλλο ένα πράγμα από την to-do list των διακοπών και να βάλεις μπρος για το πιο απολαυστικό και ξέγνοιαστο καλοκαίρι!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*