S&P: Αρνητικές οι προσδοκίες για αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες

Η Standard & Poor’s διατηρεί τις αρνητικές προσδοκίες για τις αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες, ωστόσο εξαιρεί τις αντασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες είχαν ελαχιστοποιήσει την έκθεσή τους στο επενδυτικό ρίσκο με αποτέλεσμα να περάσουν σχεδόν αλώβητες τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση. 
Οι αρνητικές προσδοκίες για τις περισσότερες αμερικανικές εταιρείες τόσο στον κλάδο Ζωής, όσο και στις Γενικές Ασφαλίσεις, έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 208 και αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες. 
Η S&P σε έκθεσή της αναφέρει ότι οι υποβαθμίσεις των εταιρειών αναμένεται να υπερκεράσουν τις αναβαθμίσεις τους επόμενους δώδεκα μήνες. 
Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν πληγεί παρά πολύ από την έντονη μεταβλητότητα που κυριαρχεί στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με αποτέλεσμα να καταγράφουν σημαντικές υποαξίες από τις επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα. 

Παρά την άνοδο που σημείωσαν τα διεθνή χρηματιστήρια τον περασμένο Μάρτιο τα αποθεματικά των εταιρειών μειώθηκαν κατά 19 δις. δολάρια το τελευταίο εξάμηνο και διαμορφώθηκαν στα 437,1 δις δολάρια. 

Το καθαρό ενεργητικό του συνόλου των ασφαλιστικών εταιρειών μειώθηκε 6% στο ίδιο διάστημα. Παράλληλα η κατάσταση της οικονομίας έχει μειώσει τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα, τα οποία δεν αναμένεται να αυξηθούν σε βραχυπρόθεσμό ορίζοντα. 
Όσον αφορά τις αντασφαλιστικές εταιρείες ο διεθνής οίκος στην έκθεσή του αναφέρει ότι λόγω του χαμηλότερου αριθμού των καταστροφών που σημειώθηκαν σε συνάρτηση με την ανάκαμψη των αγορών στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αρκετές εταιρείες κατάφεραν να καταγράψουν σημαντικά κέρδη.