Διαδοχική ασφάλιση και εκλογές

Μόλις στα 252,3 εκατ. ευρώ ανέρχεται η συνολική επιβάρυνση για την εφαρμογή της Διαδοχικής Ασφάλισης, σύμφωνα με την οικονομική μελέτηπου παρέδωσε χθες στην υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά η Ομάδα Εργασίας-Επιτροπή που είχε συσταθεί γι’ αυτό το θέμα.. 
Η κα. Πετραλιά απέστειλε από χθες σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία τη μελέτη και ζήτησε από τους προέδρους των Ταμείων να εξετάσουν τους τρόπους εφαρμογής, το χρόνο και το κόστος που απαιτείται για την προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων τους ώστε οι διαδικασίες έκδοσης των συντάξεων να είναι σύντομες και να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης.
Σε σχετικές δηλώσεις της η κα. Πετραλιά μίλησε για εξορθολογισμό του συστήματος Διαδοχικής Ασφάλισης, απλούστευση των διαδικασιών, εξάλειψη των αδικιών, αλλά και οικονομικά οφέλη των συνταξιούχων, κάνοντας λόγο για αυξήσεις στα επίπεδα του 6%. 
Το θέμα όμως είναι ποιες αποφάσεις να ληφθούν και πως να προχωρήσει άμεσα το θέμα, όταν βρισκόμαστε εν μέσο προεκλογικής περιόδου και όταν δεν υπάρχει δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης ή παρέμβασης;
Να τονίσουμε, ότι βασικό συμπέρασμα της οικονομικής μελέτης είναι, ότι για το σύνολο των ταμείων κύριας ασφάλισης και μάλιστα στην ωρίμανσή τους, δηλαδή μετά από 15 χρόνια, η συνολική οικονομική επιβάρυνση θα ανέλθει σε 252,3 εκατ. ευρώ. 

Η αύξηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα είναι μάλιστα σταδιακή: 14 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο έως ότου φθάσει τα 252,3 εκατ. ευρώ το 15ο έτος, οπότε θα ισορροπήσει και το κόστος θα αρχίσει να μειώνεται.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η διευθέτηση αυτή αφορά περίπου 16-17.000 υποψήφιους συνταξιούχους για κάθε χρόνο (6.500 του ΙΚΑ, 7.000 του ΟΑΕΕ, 3.000 του Δημοσίου).