Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα ζητούν οι Βρετανοί ασφαλιστές

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών της Βρετανίας (ABI) ζητά αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της χώρας, έτσι ώστε οι εταιρείες να καταφέρουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές.  

Σε έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση στα στελέχη της ασφαλιστικής βιομηχανίας, το 80% θεωρεί ότι εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, ο αριθμός των ασφαλιστικών εταιρειών που εδρεύει στην Μεγάλη Βρετανία θα μειωθεί κατά πολύ. 

Το 29% των ερωτηθέντων είναι σίγουρο ότι ο αριθμός των ασφαλιστικών εταιρειών θα μειωθεί δραματικά.
Παράλληλα η ΑΒΙ σε έκθεσή της αναφέρει ότι με την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος στους φορολογικούς παραδείσους καταδεικνύεται μια μεγάλη ευκαιρία να προσελκύσει η βρετανική ασφαλιστική βιομηχανία μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην Βρετανία εδρεύει μόλις το 10% του συνόλου των αντασφαλιστικών εταιρειών, ενώ καμία μεγάλη εταιρεία του κλάδου δεν χρησιμοποιεί σαν έδρα της τη Γηραιά Αλβιώνα. 

Ήδη σε πολλούς φορολογικούς παραδείσους που φιλοξενούσαν παραδοσιακά αντασφαλιστικές εταιρείες υπάρχει έντονη αναταραχή. 
 
Στις προτάσεις της ΑΒΙ για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα περιλαμβάνονται:
 
  • Εξαίρεση εταιρικού φόρου για τις εταιρείες που διατηρούν θυγατρικές ή υποκαταστήματα σε άλλες χώρες, ενθαρρύνοντας τις εταιρείες να χρησιμοποιούν τη Μεγάλη Βρετανία ως έδρα
 
  • Να μειωθεί ο εταιρικός φόρος, μόλις το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά. Το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι με το τωρινό φορολογικό συντελεστή η ασφαλιστική αγορά δεν δύναται να είναι ανταγωνιστική.
  • Το 2007 η ασφαλιστική βιομηχανία πλήρωσε σε φόρους 10 δις στερλίνες γεγονός που την έφερε στην τρίτη υψηλότερη θέση
 
  • Να διασφαλισθεί ότι οποιεσδήποτε φορολογικές αλλαγές λόγω της συνθήκης Solvency II, δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών, έναντι των υπολοίπων εταιρειών που εδρεύουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης