Ν. Μακρόπουλος: Ο δρόμος που οδήγησε στην τιμητική διάκριση

Επιμέλεια: Ελενα Ερμείδου

Ηταν αρχές του 1970, όταν ο νυν Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρώπης Ασφαλιστικής Νικόλαος Μακρόπουλος ξεκινούσε το μακρύ δρόμο που τον οδήγησε στην κορυφή της Ιδιωτικής Ασφάλιση. Ο δρόμος αυτός πέρασε μέσα από το «διεθνές κέντρο» του Ασφαλιστικού γίγνεσθαι, το Λονδίνο, αλλά και άλλες αγορές σταθμούς στην καριέρα του.

Ο άνθρωπος που τον μύησε στον θεσμό ήταν ο τέως Δήμαρχος Αθηναίων, Βουλευτής Υπουργός της Ν.Δ. και διακεκριμένος ασφαλιστής Γιώργος Πλυτάς. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1980 έλαβε, ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟ  από την μεγαλύτερη ασφαλιστική Εταιρία της Αγγλίας την Sun Alliance, σημερινή Royal Sun Alliance να την εκπροσωπήσει στην Ελλάδα.

O κ. Μακρόπουλος στο βήμα του Insurance Conference

Ετσι, κάπως ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα, έχοντας αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο του Leeds και έχοντας πάρει την απόφαση να μην ακολουθήσει την οικογενειακή επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας, του αγαπημένου του πατέρα Αχιλλέα. Ο τότε Ασφαλιστής Νίκολαος Μακρόπουλος ξεκίνησε με την τσάντα στο χέρι πόρτα – πόρτα. Στην πορεία του πέτυχε  να οικοδομήσει μία ελληνική ασφαλιστική εταιρεία από την ίδρυση της ανελλιπώς κερδοφόρα και να διατηρήσει την επιτυχία της, τηρώντας 3 θεμελιώδεις αξίες: την φερεγγυότητα, την αξιοπιστία και την ποιότητα. Πέτυχε  να βγάλει την Ελλάδα στην διεθνή αγορά και να φέρει την διεθνή αγορά στην Ελλάδα με την ιδιότητα που κατείχε στην αγορά.

Για όλα αυτά,  την πορεία του, το όραμα του, τους στόχους τους, τα μέσα που χρησιμοποίησε για να πετύχει του στόχους του, το ήθος και την αξιοπρέπεια, την υπευθυνότητα του βραβεύτηκε, ο Νίκος Μακρόπουλος στο 11η Insurance Conference, παρουσία εξεχόντων προσωπικοτήτων από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο και της αγαπημένης οικογένειας του.

Η εκκίνηση και η λαμπρή πορεία …

Η εκκίνηση δόθηκε από την  Sun Alliance, συνεργάστηκε στην συνέχεια με τον διεθνούς φήμης ασφαλιστικό οργανισμό  Lloyds of London και έγινε ο πρώτος εξουσιοδοτημένος ανταποκριτής τους (binding Authority) στους κλάδους περιουσίας και αστικής ευθύνης αυτοκινήτων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Σύνδεσμο Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) στο οποίον επί σειρά ετών διετέλεσε Πρόεδρος. Σήμερα, η συνεισφορά του και η πορεία τους τον οδήγησε στο να λάβει την ιδιότητα του  Επιτίμου Πρόεδρου του ΣΕΜΑ.

Ο Νίκος Μακρόπουλος διετέλεσε Πρόεδρος του Lloyds Brokers Association, μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών αλλά και Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων της Ένωσης.

Ορόσημο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, η αγορά της Ευρώπης Ασφαλιστικής το 1993 από μεγάλο ασφαλιστικό οργανισμό της Αγγλίας. Σήμερα η Ευρώπη Ασφαλιστική, ανελλιπώς κερδοφόρα από το έτος ιδρύσεως, με δείκτη φερεγγυότητας (SCR) 183% το 2017, υψηλότερα κατά 13 μονάδες από το 2016,  βρίσκεται  ανάμεσα στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των ασφαλιστικών.

Ούσα, η Ευρώπη Ασφαλιστική φερέγγυα, με κύρος και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης,  το 1998 η Εθνική Ασφαλιστική εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρώπης με μειοψηφική συμμετοχή.

Ως διαφοροποιημένη έναντι του ανταγωνισμού και καθιερωμένη, ως ασφαλιστική μπουτίκ, στην Ευρώπη έχουν ασφαλιστεί ισχυροί όμιλοι επώνυμων βιομηχανικών και εμπορικών μονάδων. Η φερεγγυότητα της διαρκώς αποδεικνύεται από τις μεγάλες ζημιές που έχει πληρώσει και πληρώνει.

H Eυρώπη Ασφαλιστική έχει μπει δυναμικά στο retail. Διαθέτει καινοτόμα προϊόντα, ανταγωνιστικά και ευέλικτα, αναβαθμίζοντας καθημερινά τις υπηρεσίες της προς τους πελάτες και τους συνεργάτες της με στόχο να συνεχίσει είναι κερδοφόρα.

Ηταν εκεί …

Κατά την απονομή του τίτλου του διακεκριμένου Ηγέτη στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρώπης Ασφαλιστικής ευχαρίστησε θερμά όσους αποδέχτηκαν την πρόσκληση του να παρευρεθούν στην τελετή βράβευσης: τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Α. Σαμαρά, τον Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Ν. Δ και βουλευτή Ηρακλείου, τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχηγό της Ν. Δ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που δεν μπορούσε να παρευρεθεί λόγω της απουσίας του στο εξωτερικό, τους Βουλευτές και Τομεάρχες της ΝΔ πρώην υπουργούς, κ. κ. Γιάννη Βρούτση, Γιώργο Κουμουτσάκο, Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Νικόλαος Μακρόπουλος ευχαρίστησε παράλληλα και όλη του την οικογένεια που ήταν εκεί.

Επίσης, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους συνεργάτες του από την Εθνική Ασφαλιστική για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν, μεταξύ αυτών τον Πρόεδρο της Εθνικής Ασφαλιστικής  Χριστόφορο Σαρδελή και φυσικά  τον  Σταύρο Κωνσταντά, μέλος του Δ.Σ.  της Ευρώπης Ασφαλιστικής τα τελευταία χρόνια και τους  καλούς φίλους, και συναδέλφους του, της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Μετρά επιτυχίες η συμβολή του…

Ο Νικόλαος Μακρόπουλος από όλες τις θέσεις που κατείχε συνέβαλλε στην ανάπτυξη του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης, την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης στην Ελληνική Κοινωνία αλλά και την εδραίωση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων στην ευρωστία του ασφαλιστικού κλάδου.

Σήμερα είναι βαθιά αισιόδοξος και πιστεύει η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη. Πιστεύει στις αποκρατικοποιήσεις στις μεταρρυθμίσεις στην σωστή δόση φορολογίας, στην δημουργία ρευστότητας και στην εμπιστοσύνη.

Ζητά να γίνουν περισσότερα και ταχύτερα, για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική. Ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και πιστεύει στη σημαντική συμβολή του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην κοινωνία και την οικονομία.

Η ασφαλιστική αγορά μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε δυο τομείς: Στην ΥΓΕΙΑ και στην ΣΥΝΤΑΞΗ,  όπου πρέπει να βρεθεί μια σωστή λύση προς όφελος των πολιτών και των  Ασφαλιστικών Ταμείων.  Γι΄αυτό και ζητά να ξεκινήσει μια ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία με το κράτος και παράλληλα να ενισχυθεί η διείσδυση της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην κοινωνία από το 2% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα όταν στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι στο 9%, ενώ στις ΗΠΑ και την Γαλλία υπερβαίνει το 11%.

Το μέλλον είναι ήδη εδώ και η αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης  θα πρέπει να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες του καταναλωτή.  Ακρως πεπεισμένος ότι οι τεχνολογικές  εξελίξεις αλλάζουν την ζωή μας και  οδηγούν την ασφαλιστική αγορά προς νέες κατευθύνσεις, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και  προκλήσεις.

Ο Νικόλαος Μακρόπουλος μεταφέρει όλη την αισιοδοξία του στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβούντες, στην αγορά και επιεβαιώνει, λέγοντας ότι όσοι προσπαθήσουν και πιστέψουν στο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης, δεν θα το μετανιώσουν, όπως δεν το μετάνιωσε και εκείνος, όταν το 1973 πήρε τη μεγάλη απόφαση να γίνει ασφαλιστής. Θα πετύχουν και θα κερδίσουν το στοίχημα με τις νέες προκλήσεις.

Τέλος, και κάτι όχι λιγότερο σημαντικό από τα όσα συγγράφηκαν. Ο Νικόλαος Μακρόπουλος ζητά από την Πολιτεία να συνδράμει ώστε να μην αφελληνιστούν οι ελληνικές ασφαλιστικές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*