Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η ασφαλιστική αγορά

 

Κάθε χρόνο η έλευση του Σεπτεμβρίου θεωρείται ορόσημο για την οικονομία αλλά και για κάθε επιμέρους δραστηριότητα που διαδραματίζει και αυτή το δικό της ρόλο στη διαμόρφωση του ελληνικού οικονομικού περιβάλλοντος. 

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης παραδοσιακά πρωταγωνιστεί στο τι μέλει γενέσθαι στην αγορά και εκεί η εκάστοτε κυβέρνηση δίνει το στίγμα για μέλλον, καθορίζει την πορεία των οικονομικών πραγμάτων και δίνει το βήμα για τους επόμενους μήνες. 

Οι επιχειρήσεις κάνουν το κουμάντο τους για τις ημέρες που θα ακολουθήσουν, καταστρώνουν τα σχέδια τούς και υποδέχονται μετά την θερινή χαλάρωση μέρες παραγωγικές που καθορίζουν την ανάπτυξή τους. Ωστόσο φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πρόκειται για ένα διαφορετικό Σεπτέμβριο με την οικονομία τραυματισμένη και τις επιχειρήσει ασθενείς εξαιτίας της διεθνούς κρίσης. 
Μειωμένη κατανάλωση , πτώση τζίρου, δείκτες παραγωγικότητας σε υποχώρηση προοπτικές δύσκολες και μηνύματα απαισιόδοξα. Ταυτόχρονα και το απρόοπτο των εκλογών οι οποίες διαμορφώνουν συνθήκες ασάφειας, ρευστότητας και αμφιβολίας για το τι έπεται. 
Κλίμα ανασφαλές που οδηγεί σε αναζήτηση ασφάλειας. Ο πρωταγωνιστής των καιρών η ασφαλιστική αγορά την κρίσιμη αυτή στιγμή που μπορεί να «πουλήσει» ασφάλεια δείχνει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών με δισταγμό.
Τραυματισμένη και αυτή από τα όσα εδώ και χρόνια συμβαίνουν αναζητά έναν υγιή δρόμο που θα της δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί. 

Ακόμα δεν έχει βρει. Και οι ευθύνες ανήκουν σε όσους έχουν αναλάβει το έργο της εξυγίανσης της επιβολής ίσων όρων και ίδιων κανόνων σε όλους τους παίχτες του κλάδου. Ακόμα οι ασφαλιστές το ξεκαθάρισμα που δεν έρχεται ή ορθότερα έρχεται βασανιστικά αργά, με διακοπές, τμηματικά και με ασάφεια. 

Και εδώ ο ρόλος του κράτους φαίνεται να μην επιτελείται σωστά. Η πολιτεία άφησε την αγορά στο έλεος των καταστάσεων. Το μαχαίρι τους δεν ήταν τροχισμένο σωστά…