Στα 2,8 δις ευρώ η ασφαλιστική παραγωγή στο εξάμηνο

Συνεχίστηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους η συρρίκνωση των εργασιών στον κλάδο ζωής, η παραγωγή του οποίου κατέγραψε μείωση κατά 7,07%. 

Η συρρίκνωση των εργασιών είναι αποτέλεσμα της πτώσης των πωλήσεων των επενδυτικών προγραμμάτων, η οποία δεν αντισταθμίστηκε από την άνοδο των κλασικών προγραμμάτων, που είχαν σημαντική άνοδο, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις παραδοσιακές μορφές αποταμίευσης.

Ανοδικά κινήθηκε άλλωστε ο κλάδος των γενικών ασφαλίσεων, η παραγωγή του οποίου κατέγραψε σημαντική αύξηση κατά 9,3%, αποτέλεσμα των αυξήσεων στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, στις οποίες προχώρησαν όλες οι εταιρείες από την αρχή του χρόνου, μετά την αναπροσαρμογή των κατώτατων ορίων ασφαλιστικών καλύψεων. 
Η ενίσχυση του κλάδου γενικών ασφαλίσεων συγκράτησε σε θετικό επίπεδο το ρυθμό αύξησης της συνολικής ασφαλιστικής παραγωγής, το ύψος της οποίας διαμορφώθηκε στα 2,8 δις ευρώ έναντι 2,7 δις ευρώ το εξάμηνο του 2008. Η συμμετοχή του κλάδου ζωής περιορίστηκε στο 1,2 δις ευρώ έναντι 1,3 δις ευρώ το εξάμηνο του 2008, ενώ η παραγωγή του κλάδου ζημιών ανήλθε στο 1,58 δις ευρώ έναντι 1,44 δις ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του 6μήνου, που δημοσίευσε η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης η βασική αιτία της συρρίκνωσης του κλάδου ζωής, θα πρέπει να αναζητηθεί στην οικονομική κρίση, στο βαθμό που η σημαντική μείωση των εργασιών εντοπίζεται κυρίως στο κλάδο των επενδυτικών προγραμμάτων και στον κλάδο των ομαδικών ασφαλίσεων, δηλαδή των προγραμμάτων παροχών των επιχειρήσεων προς τους εργαζόμενούς τους. 
Αντίθετα ενθαρρυντική ένδειξη είναι η ενίσχυση των κλασικών ασφαλιστικών προγραμμάτων, η παραγωγή των οποίων αυξήθηκε σημαντικά κατά 22,8% και ανήλθε στα 904,6 εκατ. ευρώ. 

Η παραγωγή των ομαδικών προγραμμάτων πρόνοιας και διαχείρισης συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, υποχώρησε από τα 152 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2008, στο 132 εκατ. ευρώ φέτος, καταγράφοντας μια συνολική μείωση της τάξης του 13,10%, ενώ τα επενδυτικά προγράμματα, υποχώρησαν από τα 352,5 εκατ. ευρώ στα 154,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 56%. 

Η αιτία αποδίδεται στην υποτιμητική ψυχολογία που κυριάρχησε το πρώτο τρίμηνο του έτους στο χρηματιστήριο και επηρέασε όπως φαίνεται και το δεύτερο τρίμηνο. 

Τα στοιχεία της Επ.Ε.Ι.Α., δείχνουν άλλωστε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2009 συνεχίστηκαν οι εξαγορές συμβολαίων, οι οποίες ανήλθαν στα 329,27 εκατ. ευρώ, έναντι 187,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2009 και 623,8 εκατ. ευρώ το 2008, ενώ συνολικά οι αποζημιώσεις που πλήρωσε η ασφαλιστική αγορά ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο στα 561, 4 εκατ. ευρώ. 
Στον κλάδο γενικών εκτός από τον κλάδο της αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, που ενισχύθηκε κατά 12,69% στα 750,1 εκατ. ευρώ, μικρή ενίσχυση κατά 1,69% είχε και ο κλάδος των συμπληρωματικών καλύψεων, η παραγωγή του οποίου διαμορφώθηκε στα 222,2 εκατ. ευρώ. 

Ικανοποιητική επίσης αύξηση της τάξης του 5,89% κατέγραψε και ο κλάδος πυρός, η παραγωγή του οποίου ανήλθε στα 750, 1 εκατ. ευρώ.