Ομόφωνη καταδίκη των νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ

Μέτωπο ενάντια στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συγκροτούν δεκάδες γιατροί οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε σχετικό κάλεσμα του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) για έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία του, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις.

Εκπρόσωποι Επαγγελματικών και Επιστημονικών Ενώσεων, παθολόγων, παιδιάτρων και γενικών γιατρών, αλλά και μεμονωμένοι επιστήμονες που έδωσαν το παρών, εξέφρασαν ομόφωνα την άποψη πως οι προτεινόμενες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αφενός απαξιώνουν το ιατρικό δυναμικό και αφετέρου εξαναγκάζουν τον ασθενή σε φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

Τα αγκάθια και οι κόκκινες γραμμές

Οι συμμετέχοντες καταδίκασαν τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας που προβλέπει για τον ιατρικό κόσμο το νέο σύστημα.

Ειδικότερα, χαρακτήρισαν απαράδεκτη και απαξιωτική την αμοιβή των ο,70 λεπτών για τον κάθε ασθενή που προβλέπεται στη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ, τόσο τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς. Ακόμη, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την υποχρέωση των γιατρών να διαθέτουν το ιατρείο τους όταν το κόστος λειτουργίας δεν καλύπτεται από την αμοιβή που προβλέπει η σύμβαση. Αντιπαρέβαλλαν, μάλιστα, το παράδειγμα της Ιταλίας και της Πορτογαλίας όπου οι αμοιβές των οικογενειακών γιατρών είναι διπλάσιες και, μάλιστα, ενώ είναι πληρωμένες οι ασφαλιστικές τους εισφορές.

Διατύπωσαν, επίσης, την άποψη πως η αναλογία ασθενών ανά οικογενειακό γιατρό (2.250:1) είναι πέρα από κάθε διεθνή επιστημονική πρακτική, εγκυμονώντας κινδύνους ιατρικών λαθών.

Σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος που συμμετείχε στη σύσκεψη έθεσε ως “κόκκινες γραμμές” για την υπογραφή της προτεινόμενης σύμβασης την ελεύθερη επιλογή γιατρού και την αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, με αξιοπρεπείς όρους.

Ο πρόεδρος Γ. Πατούλης και τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος (ταμίας), Β. Αλεξίου (γ. γραμματέας), Π. Ψυχάρης και Σ. Προβατάς, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ξεκαθάρισαν ότι ο ΙΣΑ θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να μην εφαρμοστεί το απαράδεκτο νομοθέτημα, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί εκβιαστικά να εξαναγκάσει τον ιατρικό κόσμο να συνεργαστεί.

«Το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να δημιουργήσει έναν υγειονομικό στρατό με… ψίχουλα! Θέσπισε ένα ανεφάρμοστο και κρατικοδίαιτο σύστημα αγνοώντας προκλητικά τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους Συλλόγους των ασθενών και τους υπόλοιπους Φορείς. Αντιμετωπίζει τον ιατρικό κόσμο με περιφρόνηση και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση και την ανεργία, για να δημιουργήσει ένα φθηνό σύστημα, με κακοπληρωμένους εργαζόμενους και υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα το επιτρέψουμε. Ενωμένος ο ιατρικός κόσμος, θα δώσει μάχη για την επαγγελματική του αξιοπρέπεια και επιβίωση καθώς και για τον Έλληνα ασθενή, ο οποίος δεν είναι ασθενής δεύτερης κατηγορίας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*