Εκστρατεία για τα γενόσημα: «Ε, άμα το λέει και ο ΕΟΦ!»

Εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών γύρω από τα γενόσημα φάρμακα υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας. Με τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης διαδικτυακής σελίδας με όλες τις πληροφορίες, αλλά και βίντεο που απαντούν στις βασικές παρερμηνείες γύρω από τα γενόσημα, το Υπουργείο Υγείας στοχεύει στην αλλαγή της νοοτροπίας γύρω από τα εν λόγω φάρμακα και κατ’ επέκταση στην αύξηση της διείσδυσής τους, που αποτελεί και μνημονιακό στόχο.

Πέρα από τη θεραπευτική τους ισοδυναμία με τα πρωτότυπα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της καμπάνιας με το μήνυμα «γενόσημο: κράτα την ουσία», η Αριστοτέλους αναδεικνύει και τη συμβολή τους στις προσπάθειες εξοικονόμησης αλλά και τη θέση τους στην ελληνική οικονομία. Βέβαια, η εκστρατεία φέρεται να είναι στον αέρα εδώ και καιρό, αλλά ελάχιστα είχε αξιοποιηθεί. Αυτή η εικόνα θα επιχειρηθεί να αλλάξει σύντομα…

Το πιο αστείο, αλλά και χαρακτηριστικό της ελληνικής νοοτροπίας γύρω από τα γενόσημα, βίντεο της εκστρατείας προβάλλει μια συζήτηση μεταξύ γιαγιάς και εγγονού.

Όπως τονίζεται, λοιπόν, «τα γενόσημα είναι φάρμακα ουσιωδώς όμοια (ή παρόμοια) με τα πρωτότυπα, περιέχουν την ίδια δραστική ουσία, έχουν εγκριθεί με τις κοινές Ευρωπαϊκές διαδικασίες και ελέγχονται με τις ίδιες μεθόδους. Ο τρόπος έγκρισής τους διασφαλίζει ότι έχουν ισοδύναμα θεραπευτικά αποτελέσματα. Τα γενόσημα φάρμακα κυκλοφορούν μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του πρωτοτύπου φαρμάκου αναφοράς. Έχουν χαμηλότερη τιμή από το πρωτότυπο φάρμακο αναφοράς διότι στο κόστος παραγωγής τους δεν περιλαμβάνεται το κόστος έρευνας και ανάπτυξης της δραστικής, των εργαστηριακών, προ κλινικών, κλινικών και λοιπών δεδομένων του πρωτοτύπου φαρμάκου ή αλλιώς φαρμάκου αναφοράς. Η επένδυση σε έρευνα, ανάπτυξη και κλινικές μελέτες είναι αυτά τα οποία καθορίζουν την περίοδο προστασίας του πρωτοτύπου φαρμάκου. Τα γενόσημα χρησιμοποιούνται ευρέως από τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο, ως αποτελεσματικές ισοδύναμες λύσεις όταν λήξει η περίοδος προστασίας των ακριβότερων πρωτότυπων φαρμάκων».

«Επιλέγω γενόσημα φάρμακα, στηρίζω την Ελληνική οικονομία», επισημαίνεται στο πλαίσιο της εκστρατείας που φιλοξενείται στη σελίδα www.genosima.gr και τονίζεται ότι:

  • Σήμερα τα γενόσημα φάρμακα αναλογούν στο 28% του όγκου των φαρμάκων που διατίθενται στην ελληνική αγορά.
  • Τα γενόσημα φάρμακα είναι έως και 60% οικονομικότερα των αντίστοιχων πρωτοτύπων. Κατά συνέπεια, η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων μειώνει το κόστος για τους ασθενείς και δημιουργεί εξοικονομήσεις συγκρατώντας τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη προς όφελος της κοινωνικής ασφάλισης και του συστήματος υγείας.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*