Τελεσίγραφο έως τις 15 Σεπτεμβρίου από την Επ.Ε.Ι.Α σε 5 ασφαλιστικές

Στενό… μαρκάρισμα δέχθηκαν από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης πέντε ασφαλιστικές εταιρείες, που ως φαίνεται είναι οι μόνες οι οποίες διατηρούν ανοικτούς λογαριασμούς σε ότι αφορά τα τεχνικά τους αποθέματα και τα περιθώρια φερεγγυότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επ.Ε.Ι.Α., συζητήθηκαν τα ανοίγματα των εταιρειών αυτών και αποφασίσθηκε να μην τους δοθεί, πέραν της 15ης Σεπτεμβρίου, άλλη προθεσμία προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Οι συνολικές τους υποχρεώσεις υπολογίζονται στα 280 εκατ. ευρώ και αφορούν ακάλυπτα αποθέματα και περιθώρια φερεγγυότητας μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2008.
Όσο για τις υπόλοιπες οκτώ εταιρείες με ανάλογα προβλήματα, πηγές του IW αναφέρουν ότι με την υπαγωγή τους στο άρθρο 6 βελτίωσαν σημαντικά τη θέση τους. Παράλληλα οι εταιρείες αυτές κατάρτισαν και τα προβλεπόμενα από το νόμο πλάνα οικονομικής ανασυγκρότησης, τα οποία καλούνται τώρα να υλοποιήσουν, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Επ.Ε.Ι.Α..
Σε ότι αφορά τις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αυτή την Πέμπτη δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση για τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου. Το επόμενο… ραντεβού έχει καθοριστεί για την άλλη Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να αναμένονται κινήσεις εξυγιαντικού χαρακτήρα την ημέρα αυτή.
Νέα από την Επ.Ε.Ι.Α. θα πρέπει να αναμένει η ασφαλιστική αγορά στις 16 Σεπτεμβρίου, την επομένη δηλαδή της εκπνοής της προθεσμίας που έχει θέσει στις πέντε προαναφερόμενες εταιρείες. 

Στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής θα ενημερωθεί από τη διεύθυνση του φορέα σχετικά με το τι έπραξαν οι εμπλεκόμενες στον έλεγχο εταιρείες.

Δύο πιθανολογείται ότι θα είναι οι τρόποι αντίδρασης της Επιτροπής. Αν οι εταιρείες ανταποκρίθηκαν καταβάλλοντας τα αναγκαία κεφάλαια, η Επ.Ε.Ι.Α. θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα που θα είναι ο έλεγχος των ασφαλιστικών τοποθετήσεων που θα επιλέξουν τα στελέχη τους.
Αν πάλι κάποια ή κάποιες από τις εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν οικονομικά, τότε την ημέρα εκείνη ο Επόπτης θα προβεί σε ανακλήσεις αδειών.
Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα και η αγωνία στην ασφαλιστική αγορά κορυφώνεται.