Αναμένεται θερμό Φθινόπωρο

Αλλιώτικος από κάθε προηγούμενη χρονιά αναμένεται να είναι ο φετινός Σεπτέμβριος, που ως μήνας πάντα θα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου για την ασφαλιστική αγορά, καθώς και τον πρώτο από τους τέσσερις τελευταίους μήνες του έτους κατά τη διάρκεια των οποίων οι εταιρείες τα δίνουν όλα για ένα καλό κλείσιμο έτους.
Αλλιώτικος, διότι καταρχήν οι ίδιες οι συνθήκες της οικονομίας ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο διαμόρφωσαν ένα νέο, δύσκολο και πάνω απ΄ όλα σκληρό και αδυσώπητο σκηνικό για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας.
Περίπου ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης, ο κλάδος δείχνει αποπροσανατολισμένους στρατηγικά. Επιχειρεί να κερδίσει το χαμένο έδαφός όπως και χρόνο, όμως ο δρόμος που πρέπει να διανύσει και η ταχύτητα με την οποία καλείται να τρέξει, απαιτούν αντοχές, που σίγουρα δεν υπάρχουν – τουλάχιστον απ΄ όλους.
Ο Σεπτέμβριος λοιπόν θα βρει την ασφαλιστική αγορά πιο αδύναμη, βαριά… πληγωμένη, αλλά με θέληση να επιβιώσει, να σταθεί ξανά στα πόδια της και να διεκδικήσει ρόλο πρωταγωνιστή στις εξελίξεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.
Μόνο που αυτό το Φθινόπωρο θα δεχθεί μια ακόμη ψυχρολουσία. Την αρνητική δημοσιότητα που μοιραία φέρνει ο Επόπτης με τις αποφάσεις τις οποίες λαμβάνει προς εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς. Ο απόηχος από τις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, από τα χρονοδιαγράμματα και τις προθεσμίες για την καταβολή κεφαλαίων, από τα προγράμματα ανασυγκρότησης και ενδεχομένως και από νέες ανακλήσεις αδειών, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό σκηνικό, ένα σκηνικό που σίγουρα δεν προσφέρεται για μεγάλες αποδόσεις και επιδώσεις.
Πάντως, φέτος, τα στελέχη του κλάδου, αν και παραδέχονται τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται συνολικά η αγορά, δηλώνουν απερίφραστα ότι θα καταβάλλουν τα μέγιστα, ότι θα παλέψουν και με… νύχια και με… δόντια, ώστε να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο και στο κλείσιμο του χρόνου να είναι σε θέση να περάσουν στην αντεπίθεση, καθιστώντας την ασφαλιστική αγορά υγιή και φερέγγυα.
Τι αναμένουμε όμως να συμβεί το Φθινόπωρο στον κλάδο; Πολλά και διάφορα, εκ των οποίων τα περισσότερα άκρως σημαντικά.
 
         Καταρχήν, αν όλα κυλήσουν βάσει… προγράμματος, θα έχει μπει σε απόλυτη τάξη ο κλάδος Αυτοκινήτου. Άπαντες θα γνωρίζουμε ποιος χρωστάει, τι και πότε θα το καλύψει. Και το σημαντικότερο, ποιος μένει και ποιος φεύγει από την αγορά. Το Σεπτέμβριο λοιπόν ο Επόπτης θα πρέπει να έχει φέρει σε πέρας το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο μέρος των ελέγχων του, αφού υποχρεούται, να ανακαλέσει τις άδειες των αφερέγγυων, να επιβάλλει πρόστιμα όπου το κρίνει αναγκαίο και να εξαγγείλει προγράμματα οικονομικής ανασυγκρότησης για όσους, έστω και την τελευταία στιγμή, επιδείξουν καλή… διαγωγή.
         Στον κλάδο Ζωής άπαντες θα έχουν μετρήσει τις δυνάμεις τους και θα γνωρίζουν το κατά πόσο θα διαθέτουν περιθώρια να… ρεφάρουν. Βέβαια, ο κύριος όγκος της αγοράς θα γράφει, όπως ήδη γράφει, απώλειες παραγωγής και θα προσπαθεί μέσω των προγραμμάτων Υγείας να περιορίσει την όποια χασούρα.
         Στο πεδίο της… μάχης τώρα, στα δίκτυα πωλήσεων, αναμένονται συγκρούσεις. Η αγωνία στελεχών και ασφαλιστών για την επίτευξη των στόχων του 2009, ή για να είμαστε πιο ακριβείς για την επιβίωσή τους, για την επιβίωση των εταιρειών τους, τους υποχρεώνει να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή, να είναι ετοιμοπόλεμοι προκειμένου καταρχήν να διασφαλίσουν τα κεκτημένα τους και κατά δεύτερο να «κλέψουν» συμβόλαια από τον ανταγωνισμό, διότι για νέα συμβόλαια στον κλάδο, ούτε λόγος να γίνεται.
         Δεν αποκλείεται βέβαια να διαπιστώσουμε και νέες μετακινήσεις παραγωγικών μονάδων από εταιρεία σε εταιρεία, όπως και μεταγραφές επιτυχημένων στελεχών. Μόνο που αυτή τη φορά οι προμήθειες των δικτύων θα βρίσκονται υπό την επίβλεψη του Επόπτη και… θεωρητικώς, αν κανείς ξεπεράσει τα όρια της λογικής ή των πραγματικών αντοχών της αγοράς, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την Επ.Ε.Ι.Α..
         Μένει να δούμε φυσικά, αν θα ανακοινωθούν και νέες εξαγορές ή συγχωνεύσεις ασφαλιστικών εταιρειών, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα πρέπει να υπάρξουν, αφού η Ελληνική ασφαλιστική αγορά δεν είναι συγκεντρωμένη στα πρότυπα άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.
         Οι ανατιμήσεις θα αποτελέσουν μια από τις διεξόδους του κλάδου για την εξασφάλιση εσόδων σε μια δύσκολη περίοδο. Αυξήσεις έγιναν φέτος και στις ασφαλίσεις Υγείας, και μάλιστα γενναίες, καθώς και στις ασφαλίσεις Αυτοκινήτων, όπου αναμένεται και νέος κύκλος ανατιμήσεων, λόγω των αυξημένων ορίων στις κατώτατες υποχρεωτικές καλύψεις.
         Βαρύ φορτίο θα κληθούν να σηκώσουν και τα τμήματα marketing, προκειμένου να ανακάμψουν οι εταιρείες τους. Έτσι, από το Σεπτέμβριο αναμένονται νέα προγράμματα ασφάλισης σε όλες τις βασικές κατηγορίες δραστηριοποίησης των ασφαλιστικών εταιρειών, που θα πρέπει, περάν των άλλων, οι εταιρείες να τα επικοινωνήσουν και να τα προωθήσουν επιτυχώς, ώστε να τύχουν θετικής αποδοχής από το ασφαλιζόμενο κοινό.
         Στο τέλος Οκτωβρίου, στην ιστοσελίδα της κάθε ασφαλιστικής εταιρείας θα έχουν αναρτηθεί οι ειδικές οικονομικές καταστάσεις του εννεαμήνου, βάσει των οποίων θα φαίνεται ξεκάθαρα η δυναμική ανάπτυξης της κάθε ασφαλιστικής, τα περιθώρια κερδοφορίας τους και τα αποθέματά τους. Πρόκειται για την τελευταία «ακτινογραφία» της ασφαλιστικής αγοράς πριν το κλείσιμο του έτους, η οποία θα αποτυπώσει απόλυτα τις πραγματικές επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στον κλάδο.
         Όσοι ευθύνονται για τη διαχείριση των επενδύσεων θα κάνουν τις τελευταίες διορθωτικές κινήσεις, μήπως και τελικά μπορέσουν να εξασφαλίσουν έστω και περιορισμένες αποδόσεις.
         Προς το τέλος του χρόνου θα γίνουν και οι πρώτοι υπολογισμοί για τις νέες υποχρεώσεις σε αποθέματα. Οι εταιρείες στο… κόκκινο θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν τη δεύτερη δόση για την κάλυψη των μαθηματικών αποθεμάτων τους, που συνολικά πλέον θα φθάνουν στο 70% αυτών που θα προβλέπονται με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2009. Πρόκειται για κεφάλαια που σε κάθε περίπτωση θα καταβληθούν το Μάιο, σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει ο Επόπτης.
         Στο μεταξύ, η Ένωση θα συνεχίσει και το «Φθινόπωρο» να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και στο μέτρο που θα το κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο θα παρεμβαίνει ασκώντας πιέσεις στον Επόπτη, ώστε να μην διακοπεί η πρωτοβουλία που ανέλαβε για την εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς.
         Παράλληλα, θα επιμείνει στις πάγιες θέσεις της περί στήριξης του κλάδου από την κυβέρνηση, για την είσοδό του στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης και ουσιαστικά για μεγαλύτερη συμμετοχή στις μελλοντικές συντάξεις. Βέβαια, γνωρίζει ότι όσο διαρκεί η διαδικασία εξυγίανσης της ασφαλιστικής αγοράς, όσο η κρίση θα προκαλεί τριγμούς στο οικοδόμημά της, τόσο η κυβέρνηση θα αναβάλλει την εφαρμογή τόσο ευαίσθητων, κοινωνικά, αποφάσεων.