Έρχονται τα Εγγυητικά Κεφάλαια

Ανάμεσα από τις «συμπληγάδες» της οικονομικής κρίσης και της εξυγίανσης περνά η ασφαλιστική αγορά, που καλείται να αντιμετωπίσει, σχεδόν ταυτόχρονα, τις επιπτώσεις των δυσμενών οικονομικών συγκυριών και τις απαιτήσεις του Επόπτη για αυξημένα κεφάλαια.
 
Οι πιέσεις που ασκούνται συνολικά στην αγορά είναι μεγάλες. Ωστόσο, οι ασφαλιστικές εταιρείες δείχνουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να «παίζουν» επιτυχώς… άμυνα, έχοντας αποφύγει να δεχθούν κάποιο… τέρμα.
 
Ο Επόπτης επιμένει στην πιστή εφαρμογή του νέου -αυστηρού Κανονισμού περί σχηματισμού αποθεμάτων, επιμένει στην έκδοση του αντίστοιχου Κανονισμού για τον κλάδο Ζωής που θα τεθεί σε ισχύ το 2010, όπως επίσης επιμένει στην υπογραφή της Απόφασης για το διακανονισμό ζημιών από τροχαία ατυχήματα.
 
Στα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξουν αλλαγές καθοριστικής σημασίας για την ασφαλιστική βιομηχανία. Αλλαγές οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα νέο τοπίο στον κλάδο, ένα τοπίο που δεν θα θυμίζει σε τίποτε αυτό που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Το ζητούμενο είναι ποιοι θα πρωταγωνιστήσουν σε αυτό και ποιοι θα τεθούν εκτός αγοράς.
 
Στο τρέχον τεύχος του Insurance World αναφέρουμε την ανάγκη δημιουργίας Εγγυητικών Κεφαλαίων προκειμένου να καταστεί πιο φερέγγυα η ασφαλιστική αγορά.
 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήρθε η απόφαση του Υπουργείο Οικονομίας  να καταθέσει τροπολογία, βάση της οποίας το Δημόσιο θα μπορεί υπό προϋποθέσεις να παρέχει εγγυήσεις για χαρτοφυλάκια ζωής.
 
Η κυβέρνηση θα παράσχει κρατικές εγγυήσεις για την κάλυψη των ζημιών, εάν τις αναλάβουν άλλες εταιρείες, ή και έναντι των ασφαλισμένων. Το ύψος των ζημιών παραμένει απροσδιόριστο και θα τις υπολογίσει, όταν έλθει η ώρα, η Επ.Ε.Ι.Α.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, τους επόμενους μήνες όσες από τις μεγάλες εταιρείες ασφαλειών ζωής βρίσκονται σε δεινή θέση, λόγω των ζημιών που έχουν εγγράψει μετά την κορύφωση της διεθνούς κρίσης, θα έχουν δύο επιλογές: να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, πράγμα δύσκολο, ή να μεταβιβάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε υγιείς εταιρείες, με το Δημόσιο να αναλαμβάνει την κάλυψη των ζημιών.