Τι προσφέρουν τα ασφαλιστήρια για φυσικές καταστροφές

Κόκκινο χτύπησε τις τελευταίες ημέρες το θερμόμετρο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όμως ο καιρός έχει συνηθίζει ορισμένες φορές να «παίζει» μαζί μας με ακραία φαινόμενα. Θυελλώδης άνεμοι, χαλαζοπτώσεις ή έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατά το παρελθόν ανυπολόγιστες ζημιές. 

Ωστόσο, όσοι είχαν προνοήσει συνάπτοντας συμβόλαια ασφάλισης για ανάλογες περιπτώσεις στάθηκαν τυχεροί δεδομένου ότι καλύφθηκαν οικονομικά από τις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ οι υπόλοιποι κλήθηκαν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξει και τι να πληρώσει όποιος απευθυνθεί σε ασφαλιστική εταιρεία προκειμένου να καλυφθεί για τον κίνδυνο των φυσικών καταστροφών:

 
Αυτοκίνητο: Το «πακέτο» Θεομηνιών – Καιρικών Φαινομένων περιλαμβάνει τις πλημμύρες, τις θύελλες, αλλά και το σεισμό. Χορηγείται υπό προϋποθέσεις, όπως η φωτογράφηση του αυτοκινήτου για να διαπιστωθεί ότι δεν υπήρχαν ζημιές από προηγούμενο χαλάζι ή ο έλεγχός του από πραγματογνώμονα για τον ίδιο λόγο. 

Ορισμένες εταιρείες έχουν συναρτήσει τη σχετική κάλυψη με τις ίδιες ζημιές (μικτή ασφάλιση), ενώ άλλες τη δίνουν μόνο σε μεγάλα πακέτα που περιλαμβάνουν 8 με 10 συμπληρωματικές καλύψεις. 

Συμπερασματικά θα πρέπει να τονιστεί ότι τα καιρικά φαινόμενα δίνονται με μεγάλη δυσκολία. Το κόστος τους ανά 1.000 ευρώ ασφαλιζόμενη αξία κυμαίνεται από 1,3 έως 1,6 ευρώ, ενώ αν προστεθεί και το χαλάζι, το ασφάλιστρο μπορεί να διογκωθεί έως και τα 4 ευρώ. Για την καταβολή της αποζημίωσης θα πρέπει να προηγηθεί μετεωρολογικό δελτίο το οποίο να χαρακτηρίζει το φαινόμενο ως θεομηνία. 

Από το συμβόλαιο εξαιρούνται οι όλες μηχανολογικές βλάβες, ενώ ορισμένα προβλέπουν τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στη ζημιά καθορίζοντας ανώτατα όρια στην καταβολή της αποζημίωσης ή απαλλαγή ενός αρχικού ποσού.

 
Κατοικία: Στις κατοικίες ο σεισμός ασφαλίζεται ως ξεχωριστός κίνδυνος, οπότε δεν περιλαμβάνεται στα φυσικά φαινόμενα. 

Ως φυσικά φαινόμενα ορίζονται μόνο οι ακραίες καιρικές καταστάσεις, όπως κατολισθήσεις, καθιζήσεις, παγετοί, χιονοπτώσεις, χιονοστιβάδες, τυφώνες, καταιγίδες, θύελλες κ.α. Και εδώ προϋπόθεση για την καταβολή της αποζημίωσης είναι η έκδοση δελτίου της ΕΜΥ. 

Το συμβόλαιο καλύπτει ζημιές οι οποίες προκαλούνται στο ίδιο το σπίτι ή σε μέρη που είναι προσδεδεμένα σε αυτό, όπως ηλιακοί θερμοσίφωνες, κεραίες, τέντες, κ.α. εφόσον όμως αναφέρεται ρητά στο ασφαλιστήριο. 

Ένα από τα σημαντικότερα μέρη του συμβολαίου είναι οι ζημιές από τα νερά οι οποίες θα πρέπει να έχουν ασφαλιστεί ώστε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να καλυφθεί πλήρως σε περίπτωση θεομηνίας.

 
Κινητά στοιχεία: Δεν καλύπτονται από συμβόλαια για θεομηνίες. Απαιτείται ειδική συμφωνία η οποία να προβλέπει την ασφάλιση και των κινητών περιουσιακών στοιχείων μιας κατοικίας, τα οποία στη συνέχεια συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά στο συνολικό κεφάλαιο ασφάλισης.