Τακτική της στρουθοκαμήλου…

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και η αγορά κινείται πλέον σε χαλαρούς ρυθμούς. Όπως κάθε χρόνο στην παρούσα περίοδο στο πίσω μέρος του μυαλού των στελεχών της αγοράς «τρέχει» ο απολογισμός του προηγούμενου διαστήματος μαζί με το όραμα μιας περιόδου που από το Σεπτέμβρη ξεκινά.
 
Ωστόσο φέτος υπάρχει και μια νέα κατηγορία στελεχών που δε βιώνουν χαλαρότητα. Είναι αυτοί που εργάζονται στις εταιρείες όπου έχουν διαπιστωθεί προβλήματα. 

Για αυτούς το καλοκαίρι είναι δύσκολο καθώς έχουν λάβει επιστολές από την Εποπτική Αρχή, γνωρίζουν ότι παρακολουθούνται και βρίσκονται σε εγρήγορση. 

Οφείλουν να βρουν τα χρήματα που τους λείπουν -καθ’ υπόδειξη του Επόπτη- οφείλουν να ρυθμίσουν τα αποθεματικά τους, οφείλουν να εφαρμόσουν ό,τι επιβάλλει ο νόμος. Οι άνθρωποι αυτών των εταιρειών στις κουβέντες off the record -γιατί επισήμως αποφεύγουν να τοποθετηθούν- σχεδόν όλοι αναφέρουν ότι οι σκόπελοι θα ξεπεραστούν. Υπάρχει αισιοδοξία, υπάρχει εμπιστοσύνη στους «στρατηγούς», υπάρχει βεβαιότητα ότι το τέλος θα είναι καλό.
 
Η αισιοδοξία τους αυτή είναι θεμιτή, ίσως να πηγάζει και από αυτά που τους λένε οι σύμβουλοί τους, οι οποίοι μετρώντας τις δυνάμεις των εταιρειών εκτιμούν ότι ξεπερνούν τα προβλήματα. Βέβαια κατά τις πληροφορίες μας, η Εποπτική Αρχή ούτε στιγμή δε φαίνεται να αντιμετωπίζει με την ίδια αισιοδοξία την έκβαση των ελέγχων. 

Οι διαπιστώσεις της είναι τέτοιες που όσο και να θέλει η ίδια να βοηθήσει τις εταιρείες να σταθούν -χωρίς προβλήματα- στην αγορά, δε θεωρεί καθόλου εύκολο να αναταχθούν τα προβλήματα. Αναμφισβήτητα υπάρχει κινητικότητα και κυρίως υπάρχει από πολλές εταιρείες αξιοσημείωτη προσπάθεια προσαρμογής τους στα όσα έχει υποδείξει η Επ.Ε.Ι.Α. 

Δε θα μπορούσαμε παρά να ευχηθούμε όλες αυτές οι προσπάθειες να έχουν καλό τέλος και η ελληνική ασφαλιστική αγορά να προχωρήσει αλώβητη. 

Επίσης όμως δεν μπορούμε και να μην απορήσουμε και για κάποιες ελάχιστες εταιρείες που αντί να αποδεχθούν τις υποδείξεις του Επόπτη και να πέσουν στην μάχη της επιβίωσης, ακολουθούν άλλη στρατηγική. Αυτή της αμφισβήτησης των διαπιστώσεων της Επ.Ε.Ι.Α., της άρνησης των όσων έχουν να κάνουν και της αποδοκιμασίας του εποπτικού έργου. Φαίνεται λοιπόν ότι ακόμα και στις εταιρείες η αδυναμία αντιμετώπισης της πραγματικότητας οδηγεί στην τακτική της στρουθοκαμήλου.