Κτίριο ΕΟΠΥΥ

Αιφνιδιαστική συνεδρίαση για το νέο ΕΚΠΥ

Δυσαρέσκεια έχει σπείρει σε συλλόγους ασθενών και παρόχους υγείας η διαδικασία με την οποία επιχειρείται να αλλάξει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.

Η αναθεώρηση/επικαιροποίηση του υφιστάμενου ΕΚΠΥ, ο οποίος ισχύει από το 2012, αποτελεί ζητούμενο ετών από όλους τους εμπλεκομένους.  Στο παρελθόν, μάλιστα, η τροποποίησή του επιχειρήθηκε πολλές φορές μέσω ανοιχτής διαβούλευσης. Οι προσπάθειες έκδοσης νέου Κανονισμού Παροχών δεν ευοδώθηκαν, ωστόσο, με ευθύνη των τότε διοικήσεων του Οργανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροποποίηση του ΕΚΠΥ αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο ΔΣ ΕΟΠΥΥ που συνέρχεται στις 3:30 μ.μ. Σε αντίθεση, όμως, με την καθιερωμένη διαδικασία διαβούλευσης που προηγείται σε αυτές τις περιπτώσεις, στην προκείμενη τα εμπλεκόμενα μέρη δεν κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν γνώση των επικείμενων αλλαγών και δυνατότητα έκφρασης αντίλογου.

Πρόσθετη ανησυχία προκαλεί η απουσία του Σωτήρη Μπερσίμη από τη συνεδρίαση, δεδομένου ότι θα συζητηθεί ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Πρόχειρη και αντιδημοκρατική χαρακτηρίζει τη διαχείριση του τόσο σοβαρού αυτού ζητήματος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδας Χρήστος Βιρβίλης. «Οι συνεχιζόμενες το τελευταίο χρονικό διάστημα μονομερείς ενέργειες του Οργανισμού, δυστυχώς μας θυμίζουν εποχές που όλοι οι Έλληνες καταγγέλλουν και οι κάπως μεγαλύτεροι σε ηλικία επιθυμούν να ξεχάσουν» αναφέρει σχετικά.

Ο κος Βιρβίλης εξηγεί ότι ποτέ δεν γνωστοποιήθηκε στην ΕΚΑΕ η διάθεση του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στην ψήφιση νέου ΕΚΠΥ, ούτε κλήθηκε ποτέ να καταθέσει τις απόψεις της στο προτεινόμενο σχέδιο ούτε έγινε κάποια διαδικασία διαβούλευσης μέσω δημόσιας πρόσκλησης.

«Όποια ενημέρωση έχουμε για το θέμα είναι ανεπίσημη, αφού ουδέποτε λάβαμε γνώση του υπό ψήφιση σχεδίου ΕΚΠΥ» τονίζει, ενώ ζητά την αναβολή της συζήτησης στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ για το νέο ΕΚΠΥ, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα διαβούλευσης μικρής χρονικής διάρκειας προκειμένου οι φορείς να υποβάλουν σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*