Αναμένονται οριστικές αποφάσεις για την πορεία 13 ασφαλιστικών εταιρειών

Τρέχουν και αυτή την εβδομάδα οι εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά, με την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ασφαλιστών.
Η προσοχή όλων εστιάζεται στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για συνολικά 13 ασφαλιστικές εταιρείες, για όσες δηλαδή υπήρξαν διαπιστώσεις για ανοίγματα στα αποθέματά τους.
Ήδη από την περασμένη Πέμπτη ο Επόπτης φέρεται να έχει αποφασίσει τι θα συμβεί με τέσσερις από αυτές. Η υπαγωγή τους στο άρθρο 6 τους έδωσε τη δυνατότητα να μηδενίσουν τις υποχρεώσεις τους, οπότε σε αυτή τη φάση φαίνεται να μην έχουν την υποχρέωση να καταρτίσουν πλάνο οικονομικής ανασυγκρότησης.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τις υπόλοιπες εννέα εταιρείες. Με την υπαγωγή τους στο άρθρο 6 περιόρισαν αισθητά τα ανοίγματά τους, λόγω όμως του γεγονότος ότι δεν τα μηδένισαν, υποχρέωσαν τον Επόπτη να κινήσει τις διαδικασίες ένταξής τους σε προγράμματα οικονομικής ανασυγκρότησης.
Οι εταιρείες αυτές, αφού καταρτίσουν τα σχετικά προγράμματα, θα κληθούν έως το Σεπτέμβριο να καλύψουν το 40% των υποχρεώσεών τους με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2008, τον Μάιο του 2010 το 70% των υποχρεώσεών του με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2009 και το Μάιο του 2011 το 100% των υποχρεώσεών τους με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2010.
Οι ανωτέρω εξελίξεις χαρακτηρίσθηκαν αναμενόμενες από τις υγιείς, οικονομικά, ασφαλιστικές εταιρείες, αν και όπως δηλώνεται, οι κινήσεις του Επόπτη υλοποιήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, που ως έναν βαθμό βέβαια αποδόθηκε στις πρόσφατες Ευρωεκλογές.
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί στον κλάδο το γεγονός ότι από καμία πληροφορία ή διαρροή δεν προκύπτει πρόθεση της Επ.Ε.Ι.Α να προχωρήσει σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Όλοι ανέμεναν ότι την περασμένη Πέμπτη ο Επόπτης θα ανακαλούσε τις άδειες τουλάχιστον δύο ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Ανάλογη απόφαση φαίνεται ότι δεν υπήρξε, τουλάχιστον με τα όσα έχουν διαρρεύσει στα μεγάλα ασφαλιστικά γραφεία, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής, πάντα με όσες διαθέσιμες πληροφορίες υπάρχουν σχετικά με το ακανθώδες αυτό ζήτημα.
Τέλος, τα κορυφαία στελέχη του κλάδου, όπως και το διοικητικό συμβούλιο  της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, φέρονται να έχουν ενοχληθεί σφόδρα με το γεγονός ότι επτά από τις εμπλεκόμενες στον έλεγχο ασφαλιστικές εταιρείες επικαλέστηκαν επανεισπραχθέντα ποσά προκειμένου να περιορίσουν τα ελλείμματά τους σε αποθέματα.
Τα ανωτέρω στελέχη υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ποσά τα οποία σε κάθε περίπτωση οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν πρόκειται να εισπράξουν, γι΄ αυτό και, όπως τονίζουν, μέχρι σήμερα δεν τα εμφάνιζαν στους ισολογισμούς τους.
Μένει να φανεί πως θα αντιδράσει και στο θέμα αυτό ο Επόπτης, όπως και αν τελικά θα ανακοινώσει τους τίτλους των εταιρειών στο… κόκκινο.