Τα κριτήρια για την επιλογή ενός επενδυτικού προγράμματος

Πόσο εύκολη είναι η επιλογή ενός επενδυτικού προγράμματος; Τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής πριν την υπογραφή του συμβολαίου; Πως μπορεί να το καταστήσει αποδοτικό με βάση τις ανάγκες του; Αν όντως θέλετε το συμβόλαιό σας να σας οδηγήσει εκεί που πραγματικά επιθυμείτε, δεν έχετε παρά να δώσετε έμφαση στα εξής ζητήματα:

- Ζήτημα πρώτο: Προσδιορίστε το προφίλ που διαθέτει η ασφαλιστική εταιρεία με την οποία θα συνεργαστείτε. Θα πρέπει να συνεκτιμήσετε, να ενημερωθείτε δηλαδή, για το χαρτοφυλάκιό της, τη φερεγγυότητά της, τη φήμη που έχει στην αγορά, τις αποδόσεις που πέτυχε με τις επενδυτικές της επιλογές και γενικότερα το κατά πόσο το επιχειρηματικό της προφίλ σας επιτρέπει να τρέφετε ελπίδες πως με την εταιρεία αυτή μπορείτε να έχετε μια συνεργασία μεγάλης διάρκειας, μια συνεργασία κάποιων δεκαετιών.

- Ζήτημα δεύτερο: Σκιαγραφήστε το προφίλ του ασφαλιστή σας. Πρόκειται για τον άνθρωπο που θα σταθεί ανάμεσα σε εσάς και την εταιρεία, για τον άνθρωπο που θα σας συμβουλέψει για τις σωστές επιλογές, που θα σας αποτρέψει από τις… κακοτοπιές, που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε κάθε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στις σχέσεις σας με την ασφαλιστική εταιρεία.

- Ζήτημα τρίτο: Αξιολογήστε ορθά τις μελλοντικές σας ανάγκες. Εντοπίστε τους λόγους για τους οποίους επιδιώκετε τη σύναψη ενός επενδυτικού ασφαλιστικού προγράμματος ή με άλλα λόγια τις ανάγκες που θα καλύψει το πρόγραμμα αυτό με τη λήξη του.

- Ζήτημα τέταρτο: Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η ιδιωτική ασφάλιση λειτουργεί συμπληρωματικά στην κοινωνική. Με τα σημερινά δεδομένα δηλαδή καλό είναι να υπολογίζετε την ιδιωτική σύνταξη ή την εφάπαξ αποζημίωση του συμβολαίου σας ως μια οικονομική ενίσχυση που θα έλθει να αυξήσει το ποσό της σύνταξης το οποίο θα λάβετε με την πάροδο του χρόνου από τον ασφαλιστικό σας φορέα.

- Ζήτημα πέμπτο: Εντοπίστε τις αδυναμίες του Ταμείου σας και προχωρήστε στην εξάλειψή τους με ένα ιδιωτικό συμβόλαιο.

- Ζήτημα έκτο: Δώστε προσοχή στα βασικά σημεία του συμβολαίου σας, αυτά δηλαδή που καθορίζουν τις αποδόσεις, άρα τα κέρδη σας. Θα πρέπει να υπολογίσετε τα χρήματα που θα λάβετε με τη λήξη του συμβολαίου σε σημερινές τιμές και όχι σε ενδεικτικές, για να έχετε μια πιο αντικειμενική εκδοχή των μελλοντικών αποδόσεων. Και πάνω απ΄ όλα σκεφθείτε τι αξία θα έχουν τα χρήματα αυτά στη λήξη του συμβολαίου. Αν για παράδειγμα ήταν να λαμβάνετε μετά από 15 χρόνια 10.000 ευρώ, προβληματιστείτε για την αξία τους το 2024. Μήπως για παράδειγμα θα είχαν την αξία ενός ή δύο μισθών;

- Ζήτημα έβδομο: Ζητήστε από την εταιρεία να σας παρουσιάσει τη μέθοδο υπολογισμού της συμμετοχής του ασφαλισμένου στα κέρδη, την υπεραπόδοση, αλλά και τον τρόπο και το χρόνο καταβολής των ασφαλίστρων. Επίσης δείτε τις ειδικές παραμέτρους που ενδεχομένως να περιλαμβάνονται τους όρους της σύμβασης που θα υπογράψετε με την ασφαλιστικής σας ή άλλες δεσμεύσεις που δεν φαίνονται με το… πρώτο μάτι.

- Ζήτημα όγδοο: Ζητήστε να ενημερωθείτε για το δικαίωμα της υπαναχώρησης ή το δικαίωμα της εναντίωσης που προβλέπει ο νόμος, ώστε σε περίπτωση που υπογράψετε συμβόλαιο με λάθη ή δυσάρεστες εκπλήξεις, ή που διαπιστώσετε ότι στους όρους του περιλαμβάνεται δεδομένα για τα οποία δεν είχατε εκφράσει αρχικά τη σύμφωνη γνώμη σας, να ζητήστε την ακύρωσή του και τα χρήματά σας πίσω ή την τροποποίησή του.