Κρίσιμη εβδομάδα για την ασφαλιστική αγορά

Εβδομάδα εξελίξεων αυτή που ακολουθεί, με την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης να καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι της αγοράς.
Το επόμενο κρίσιμο Διοικητικό Συμβούλιο έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη μετά τις Ευρωεκλογές, οπότε ο Επόπτης αναμένεται να πάρει θέση έναντι όσων διαπιστώθηκαν ανοίγματα στα αποθέματα με ημερομηνία 31-12-08.
Αν και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το τι θα συμβεί σε αυτή τη συνεδρίαση, κρίνοντας από το διοικητικό συμβούλιο της 21ης Μαΐου -οπότε αιφνιδίως αποφασίσθηκε η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ και Commercial Value – μπορεί να υποθέσει το οτιδήποτε.
Πάντως κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι θα υπάρξουν εξελίξεις, όχι μόνο διότι η διοίκηση της Επ.Ε.Ι.Α. έχει ενημερωθεί πλήρως από τη Διεύθυνση του φορέα για τις υποχρεώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά κυρίως διότι το πολιτικό κλίμα ευνοεί τις δύσκολες αποφάσεις.
Οι ευρωεκλογές θα έχουν ολοκληρωθεί, άπαντες θα ασχολούνται με το τι λένε οι νικητές και το πώς απολογούνται οι ηττημένοι, οπότε κάθε απόφαση επιβαρυντική για τον κλάδο θα περάσει από τα ΜΜΕ απαρατήρητη και χωρίς πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Φαίνεται λοιπόν ότι η επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει ως μοναδική ευκαιρία για ένα πρώτο ξεκαθάρισμα στην αγορά, για ένα ξεκαθάρισμα που πολύ αναμένουν εδώ και χρόνια.
Όπως έχει ήδη γράψει το IW, στο στόχαστρο της Επιτροπής έχουν βρεθεί περί τις 15 ασφαλιστικές εταιρείες, με ανοίγματα υψηλότερα των 2 εκατ. ευρώ η κάθε μια.
Όσες εξ αυτών γνωστοποίησαν στον Επόπτη την πρόθεσή τους να νοικοκυρευτούν ή αλλιώς να καλύψουν φέτος το 40% των ανοικτών αποθεμάτων τους, το μόνο που θα υποστούν θα είναι η δημοσιότητα που θα λάβει η… υπόθεσή τους μέσω της Επ.Ε.Ι.Α., καθότι, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, κάθε απόφαση του Επόπτη αναρτάται στην ιστοσελίδα του, προκειμένου να πάρει το δρόμο της ευρείας δημοσιότητας.
Όσες εταιρείες τώρα δηλώσουν αδυναμία ανταπόκρισης θα έχουν να αναμένουν τα χειρότερα. Πρόστιμα και ανακλήσεις θα περιληφθούν στην ημερήσια διάταξη του Επόπτη που, όπως λέγεται, αυτή τη φορά δεν θα διστάσει να κινήσει τα νήματα.
Μένει να δούμε τι πραγματικά θα συμβεί την ερχόμενη εβδομάδα, όπως και ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Επ.Ε.Ι.Α. σε ότι αφορά τον όμιλο Ασπίς, δεδομένου ότι το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής αναμένει κινήσεις εξυγιαντικού χαρακτήρα από τον όμιλο, προκειμένου να περιορίσει τις υποχρεώσεις του που διαμορφώνονται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ κατά δήλωση του προέδρου του.