Δέσμευσε την περιουσία των τριών ασφαλιστικών εταιριών του ομίλου Ασπίς η Επ.Ε.Ι.Α

Σε δέσμευση της περιουσίας των τριών ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου Ασπίς προχώρησε η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, Η δέσμευση αφορά στις εταιρείες Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ και Commercial Value και συνεπάγεται την απαγόρευση κάθε κίνησης λογαριασμού και διάθεσης μέρους ή του συνόλου της περιουσίας των τριών εταιρειών, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Επ.Ε.Ι.Α.
Η εποπτική αρχή απέφυγε στην ανακοίνωση που εξέδωσε, να αναφερθεί στους λόγους που την οδήγησαν στη σχετική απόφαση, την οποία έλαβε το διοικητικό συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη. 
Σύμφωνα με πληροφορίες η δέσμευση είναι αποτέλεσμα του ελέγχου που διενεργήθηκε στα οικονομικά στοιχεία της προηγούμενης οικονομικής χρήσης και των ελλειμμάτων που προέκυψαν, μετά την αφαίρεση από τα κεφάλαια, των ενδοομιλικών συμμετοχών. Το ύψος των ελλειμμάτων δεν έχει γίνει γνωστό και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι αντικείμενο διαφορετικής προσέγγισης από την πλευρά της εποπτικής αρχής και της διοίκησης του ομίλου της Ασπίς.
Η διοίκηση της εταιρείας ενημερώθηκε τη Δευτέρα για την απόφαση της δέσμευσης και σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ομίλου κ. Παύλου Ψωμιάδη, προτίθεται να αποστείλει σήμερα Τετάρτη, επιστολή προς την εποπτική αρχή, για τον τρόπο κάλυψης του ελλείμματος. 

Σύμφωνα με τον κ. Ψωμιάδη η προγραμματισμένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου επαρκεί για την κάλυψη του ελλείμματος, που σύμφωνα με τον ίδιο περιορίζεται σε 120 εκατ. ευρώ.

Ένα πρόσθετο ποσό προκύπτει εάν, από τα κεφάλαια της Aspis Bank αφαιρεθούν οι συμμετοχές από εταιρείες του ομίλου, οι οποίες, στόχος της διοίκησης είναι να μεταβιβαστούν, περιορίζοντας το ποσοστό του ομίλου στην τράπεζα, κάτω από το 65%, που ελέγχει σήμερα, μέσω της Commercial Value (34,67%), της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ (9,97%), της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ (4,97%) και πακέτου μετοχών που ελέγχει ο ίδιος ο κ. Ψωμιάδης.
Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά, που η Επ.Ε.Ι.Α, ανακοινώνει τη δέσμευση της περιουσίας όλων των εταιρειών του ομίλου. Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 2008, όταν μετά από έλεγχο στην Commercial Value, είχε διαπιστώσει έλλειμμα της τάξης των 90 εκατ. ευρώ περίπου και είχε υποχρεώσει την εταιρεία σε ισόποση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η απόφαση αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα κυρίως λόγω του ύψους του ελλείμματος που διαπιστώθηκε και το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπερβαίνει το ποσό της προγραμματισμένης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Ασπίς ΑΕΓΑ. 

Υπενθυμίζεται ότι η γενική συνέλευση στις 3 Απριλίου, έχει εγκρίνει αύξηση ύψους 150 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών και έκδοση 150.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου, ονομαστικής αξίας 0,7 ευρώ και με τιμή διάθεσης 1 ευρώ ανά μετοχή.
Μέσω της απόφασης δέσμευσης, η Επ.Ε.Ι.Α παγώνει ουσιαστικά κάθε άλλη επεκτατική κίνηση του ομίλου, με κυριότερη την κίνηση εξαγοράς των δύο εταιρειών της General Union (Γενική Ένωση και Γενική Πίστη), ενώ ασαφής είναι η τύχη της πρόσφατης εξαγοράς της Proton Ασφαλιστικής από την κυπριακή Aspis Holding. 

Η δέσμευση της περιουσίας εντείνει το πρόβλημα ρευστότητας του ομίλου της Ασπίς που κατέχει τη 2η θέση στην ασφαλιστική αγορά με συνολικά ασφάλιστρα ύψους 500 εκατ. ευρώ.