Τι περιλαμβάνουν τα ασφαλιστικά συμβόλαια για εξοχικές κατοικίες

Το καλοκαιράκι πλησιάζει και όσοι διαθέτουν εξοχικό ετοιμάζουν τα μπαγκάζια τους να το επισκεφθούν. Άλλοι για τις ολιγοήμερες διακοπές τους, άλλοι για τα σαββατοκύριακά και άλλοι σε μόνιμη βάση, για όσο διάστημα δηλαδή οι θερμοκρασίες παραμείνουν υψηλά.
 
Πόσοι όμως από τους ιδιοκτήτες εξοχικών έχουν φροντίσει να ασφαλίσουν την περιουσία τους; Πόσοι έχουν προβληματιστεί με το ενδεχόμενο τα σπίτια τους να υποστούν κάποια ζημιά που μπορεί να είναι και καταστροφική; Και πολύ περισσότερο, πόσοι εξ αυτών σκέφθηκαν αν θα έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν οικονομικά τη ζημιά;
 
Αν κρίνουμε από τα στατιστικά της ασφαλιστικής αγοράς, μάλλον πολύ λίγοι. Πρόκειται για μια ακόμη παραδοξότητα της ελληνικής κοινωνίας, δεδομένου του εξαιρετικά χαμηλού κόστους ασφάλισης των κατοικιών, ακόμη και των εξοχικών. Βέβαια, για τις εξοχικές κατοικίες και την ασφάλισή τους τίθενται ορισμένα ζητήματα, καθότι, οι περισσότερες, για πολλούς μήνες παραμένουν κλειδωμένες, άρα και εκτεθειμένες σε αμέτρητους κινδύνους. Ας δούμε λοιπόν πως μπορεί να ασφαλίσει κάποιος την εξοχική του κατοικία:
 
         Οι ασφαλιστικές καλύπτουν τον κίνδυνο της πυρκαγιάς στα νόμιμα ακίνητα, αλλά και στα αυθαίρετα.
         Για τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, αλλά και της φωτιάς γενικότερα, το ασφάλιστρο που ζητούν οι εταιρείες κυμαίνεται γύρω στα 3 με 4 ευρώ για κάθε 3.000 ευρώ ασφαλιζόμενου κεφαλαίου.
         Το ύψος της κάλυψης δεν υπολογίζεται στην εμπορική αξία του ακινήτου, αλλά στην κατασκευαστική του, που είναι υποπολλαπλάσια της εμπορικής.
         Αν το εξοχικό βρίσκεται ανάμεσα από πεύκα ή άλλα δένδρα, τότε οι εταιρείες για να το ασφαλίσουν ζητούν την ασφάλιση και της κύριας κατοικίας.
         Σε αυτές τις περιπτώσεις το κόστος ασφάλισης αυξάνεται, αλλά σε κάθε περίπτωση η κάλυψη συμφέρει και πάλι οικονομικά.
         Εφόσον δηλωθεί ότι το εξοχικό είναι δεύτερη κατοικία και ότι το ιδιοκτήτης του το επισκέπτεστε τακτικότατα, ενδεχομένως οι ασφαλιστικές εταιρείες να μην επιμείνουν στο διπλό συμβόλαιο. Όπως και να έχει πάντως, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να διαπραγματευθεί την ασφάλισή του.
         Ωστόσο, δεν πρόκειται να γλιτώσει το επασφάλιστρο των περίπου 70 λεπτών για κάθε 3.000 ευρώ ασφαλιζόμενου κεφαλαίου, που ανεβάζει το συνολικό κόστος ασφάλισης στα 3,7 με 4,7 ευρώ.
         Η τελική επιβάρυνση του ασφαλισμένου θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα τα μέτρα πυρασφάλειας που ενδεχομένως διαθέτει, τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένο το σπίτι – αν δηλαδή είναι άφλεκτα και φυσικά το κατά πόσο κοντά από την κατοικία περνούν δρόμοι οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα στις δυνάμεις της πυροσβεστικής να έχουν άμεση πρόσβαση στο χώρο.
         Όσο για την κινητή περιουσία, την επίπλωση και εν γένει τον εξοπλισμό του σπιτιού, ασφαλίζεται με περίπου 4 έως 5 ευρώ ανά 3.000 ευρώ, ανάλογα πάντα με την ασφαλιστική και την προσφορά της.
         Κατά συνέπεια, το τελικό ασφάλιστρο για κινητή και ακίνητη περιουσία κυμαίνεται μεταξύ 7,7 και 9,7 ευρώ, πάντα για κάθε 3.000 ευρώ ασφαλιζόμενο κεφάλαιο.