Έρχονται ανακλήσεις αδειών

Ευρωεκλογές εν όψει και όπως συμβαίνει συνήθως, μέχρι και το κλείσιμο της κάλπης οι κυβερνόντες τραβούν… χειρόφρενο. Διαχειρίζονται όλα τα θέματα έχοντας ως παρονομαστή την εκλογική αναμέτρηση, οπότε για κάθε απόφασή τους συνυπολογίζεται ο παράγοντας «πολιτικό κόστος». Μέχρι τις ευρωεκλογές λοιπόν ανακλήσεις αδειών δεν πρέπει να αναμένουμε από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, διότι, ως γνωστό, κάθε ανάκληση συνεπάγεται αρνητική δημοσιότητα και η κυβέρνηση δεν είναι για τέτοιους είδους… περιπέτειες.
 
Τις προθέσεις της Κυβέρνησης τις γνωρίζει η αγορά. Γνωρίζει επίσης ότι σε αυτή τη φάση όσο κι αν πιέσει δεν θα της… περάσει. Φροντίζει ωστόσο να μην αφήνει χαλαρό τον Επόπτη, ώστε μετά τις 7 Ιουνίου να είναι σε «φόρμα» να δράσει καταλλήλως. Γι’ αυτό ίσως και τα εσπευσμένα ραντεβού προ ημερών, όπως και τα έκτακτα διοικητικά συμβούλια στην Ένωση. Βέβαια, στην κινητοποίηση των ασφαλιστών συνηγόρησε και η μη αναμενόμενη απόφαση του Επόπτη περί της Proton Ασφαλιστική.
 
Λέγεται μάλιστα ότι το θέμα ενόχλησε και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου. Ο Επόπτης φέρεται να τα… άκουσε από τον υπουργό για τον ελιγμό που έκανε. «Ίδρωσε το αυτί του» λένε ασφαλιστές που λαμβάνουν γνώση για τα τεκταινόμενα στην Επιτροπή Εποπτείας.
 
Στο μεταξύ, ο Επόπτης αναμένει από τις εταιρείες που βρίσκονται στο … κόκκινο ενημέρωση για τα αποθεματικά τους με ημερομηνία 31.12.2008. Κάποιες φέρονται να ζητούν να γίνει χρήση της ρύθμισης περί κατά παρέκκλισης από το νόμο υπολογισμού των περιουσιακών τους στοιχείων, κάποιες άλλες προβαίνουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ορισμένες και σε αυξήσεις ασφαλίστρων.
 
Ευκαιρία είναι πάντως για αυξήσεις στα ασφάλιστρα με πληθωρισμό 1% και την προοπτική να μειωθεί στο 0,7% το Μάιο. Αυτή τη φορά κανείς στην κυβέρνηση δεν θα ασχοληθεί με το θέμα. Αφήστε που κάποιοι θα πουν και μπράβο, ώστε να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο αρνητικού πληθωρισμού.