Τι καλύπτουν τα ασφαλιστικά προγράμματα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η θάλασσα

Το καλοκαίρι πλησιάζει, η θερμοκρασία ανεβαίνει, και το κέφι όλων για μπάνιο και παιχνίδια στη θάλασσα φτιάχνει κάθε μέρα και περισσότερο. Σιγά – σιγά άπαντες θα αρχίσετε να καταστρώνετε τα πρώτα σας σχέδια για τις καλοκαιρινές διακοπές, και ενώ θα βρίσκετε στα γραφεία σας ο νους κι ο λογισμός σας θα είναι αλλού. 

Τώρα λοιπόν που είναι νωρίς και έχετε όλο το χρόνο να σκεφθείτε, καλό είναι να αναζητήσετε και το πώς μπορείτε να καλυφθείτε ασφαλιστικά για τους κινδύνους που εγκυμονεί η θάλασσα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν μια σειρά από ειδικά προγράμματα, ή καλύψεις μέσο βασικών τους προϊόντων, που καλύπτουν:

  •  Τον τραυματισμό ή τον πνιγμό σε πισίνα: Εκτός από το ατομικό συμβόλαιό, αποζημίωση μπορεί να απαιτηθεί και από το ξενοδοχείο όπου βρίσκεται η πισίνα ή γενικότερα από την εταιρεία στην οποία ανήκει ως εγκατάσταση.
  • Τον τραυματισμό στη θάλασσα: Οποιοσδήποτε τραυματισμός στην παραλία καλύπτεται ασφαλιστικά από το συμβόλαιο που έχει υπογράψει το θύμα με την ασφαλιστική του εταιρεία. Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να το επικαλεστεί.
  • Τον πνιγμό: Οι ασφαλιστικές εταιρείες αποζημιώνουν τον πνιγμό συνεπεία ατυχήματος στην περίπτωση που υπάρχει συμβόλαιο Ζωής (Κάλυψη θανάτου) ή στην περίπτωση κατά την οποία ο ασφαλισμένος έχει κάλυψη για προσωπικό ατύχημα. Αν τώρα ο πνιγμός προκλήθηκε κατά τη διάρκεια θαλάσσιου σπορ η αποζημίωση καταβάλλεται εφόσον στο σχετικό συμβόλαιο έχει δηλωθεί ως hobby η σχέση του ασφαλισμένου με τα θαλάσσια σπορ.
  • Τον πνιγμό από ανατροπή σκάφους ή από ναυάγιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι συγγενής του θύματος έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση από την εταιρεία στην οποία ανήκει το σκάφος, ενώ παράλληλα δεν χάνουν το δικαίωμα της αποζημίωσής τους και από την ασφαλιστική με την οποία είχε συμβόλαιο το θύμα.
  •  Τον τραυματισμό από θαλάσσια σπορ: Το συμβόλαιο αστικής ευθύνης έναντι τρίτων που είναι υποχρεωμένη να έχει η εταιρεία που διαθέτει τον εξοπλισμό για τα θαλάσσια παιχνίδια καλύπτει πλήρως το θύμα. Κάλυψη μπορεί να έχει το θύμα και εφόσον διαθέτει δικό του ασφαλιστήριο συμβόλαιο με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Όμως σε αντίθεση με το θάνατο δεν μπορεί να αποζημιωθεί και από τις δύο πλευρές. Πολύ απλά διότι για την καταβολή της αποζημίωσης οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν πρωτότυπες αποδείξεις πληρωμής των νοσοκομείων και αυτές είναι μοναδικές. Πάντως ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα εφόσον έτσι επιθυμεί, να αποζημιωθεί από την ασφαλιστική της εταιρείας που του διέθεσε τον εξοπλισμό και να ζητήσει την καταβολή επιδοματικών αποζημιώσεων από τη δική του εταιρεία (εάν προβλέπεται από το συμβόλαιό του).
  • Το θάνατο ή τον τραυματισμό δύτη: Η καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων γίνεται όταν το θύμα στο σχετικό συμβόλαιο είχε αναφέρει την κατάδυση ως hobby ή επαγγελματική απασχόληση. Στο μεταξύ, τα δεδομένα αλλάζουν στην περίπτωση κατά την οποία ο τραυματισμός ή ο θάνατος προκληθεί σε δύτη που έχει νοικιάσει τον εξοπλισμό του από καταδυτική εταιρεία. Τότε η αποζημίωση για το θάνατο καταβάλλεται και από την ασφαλιστική με την οποία συνεργάζεται η ίδια η εταιρεία, ενώ για τον τραυματισμό το θύμα μπορεί να διαλέξει αν θα αποζημιωθεί από τη δική του ασφαλιστική ή από την ασφαλιστική της καταδυτικής εταιρείας.