Αντέχει στην κρίση ο ασφαλιστικός κλάδος

Σημάδια αντοχής επιδεικνύει  η ασφαλιστική αγορά στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, περνώντας το crash test του πρώτου 3μήνου, με άνοδο των εργασιών κατά 2,88% και συνολική παραγωγή ασφαλίστρων 1,4 δις ευρώ. 

Ο κλάδος ζωής που αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία της ασφαλιστικής βιομηχανίας έκλεισε με συγκρατημένη πτώση κατά 1% των εργασιών και παρά τα αυξημένα φαινόμενα πρόωρης ρευστοποίησης συμβολαίων, που παρατηρήθηκαν, το σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων ανήλθε στα 595,3 εκατ.  ευρώ, καταγράφοντας μικρές απώλειες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ενθαρρυντικό σημάδι αποτελεί το γεγονός ότι η κρίση άφησε ανεπηρέαστο τον κλάδο των παραδοσιακών ασφαλίσεων ζωής, ο οποίος έκλεισε με άνοδο 26% και παραγωγή που ανήλθε στα 429,2 εκατ. ευρώ. Η άνοδος των εργασιών στα κλασικά ασφαλιστικά προγράμματα, απορρόφησε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τις επιπτώσεις από τη μείωση των εργασιών στον κλάδο των επενδυτικών προγραμμάτων (unit linked), ο οποίος υποχώρησε κατά 55,9% στα 65,9 εκατ. ευρώ. 

Σημαντικές ήταν επίσης  και οι επιπτώσεις της κρίσης στον κλάδο ομαδικών προγραμμάτων υγείας και σύνταξης,  που αφορούν παροχές των επιχειρήσεων προς το προσωπικό τους. Η συνολική παραγωγή των δύο αυτών κλάδων, υποχώρησε από τα 91,8 το αντίστοιχο περσινό 3μηνο, στα 75,5 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στις οικονομικές δυσκολίες,  που αντιμετωπίζουν αρκετές επιχειρήσεις και οι οποίες οδηγούν σε περικοπές παρόμοιων προγραμμάτων. 

Η σημαντική υποχώρηση του κλάδου που συνδέεται με επενδύσεις, θεωρείται πάντως αναστρέψιμη εξέλιξη στο βαθμό που οφείλεται στην υποχώρηση των τιμών στο Χρηματιστήριο το πρώτο 3μηνο του έτους, τάση που ανακόπηκε τον Απρίλιο, μήνα κατά τον οποίο η αγορά ανέκτησε, σημαντικό τμήμα των απωλειών της. 

Η συνέχιση της θετικής πορείας της αγοράς, ευνοεί την επανατοποθέτηση στον κλάδο και επιτρέπει στις εταιρείες τον επανασχεδιασμό παρόμοιων προγραμμάτων, που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά. Ανησυχητικό φαινόμενο αποτελεί πάντως η πρόωρη ρευστοποίηση  συμβολαίων, το ύψος των οποίων ανήλθε κατά το πρώτο 3μηνο στα 187,5 εκατ. ευρώ έναντι 53,4 εκατ. ευρώ που ήταν το ύψος των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν λόγω λήξης  των συμβολαίων.

Στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων, οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα, στις οποίες προχώρησε το σύνολο σχεδόν των εταιρειών του κλάδου, ενόψει της προοπτικής αύξησης των ορίων των αποζημιώσεων, συμπαρέσυρε σε άνοδο των εργασιών κατά 5,96%. 

Το σύνολο της παραγωγής ανήλθε στα 803,5 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών να προέρχεται από τον κλάδο της αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, που ενισχύθηκε κατά 5,48% στα 371,8 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή του κλάδου αυτοκινήτου δεν εξαντλείται στην αστική ευθύνη, η οποία αποτελεί και την υποχρεωτική εκ του νόμου, ασφάλιση. 

Περιλαμβάνει και τον κλάδο χερσαίων οχημάτων, η παραγωγή του οποίου αν και  κατέγραψε οριακή μόλις αύξηση, στα 114,7 εκατ. ευρώ,  ενίσχυσε τη βαρύτητα των καλύψεων που συνδέονται με την ασφάλιση αυτοκινήτου στα 485,5 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 50,5% στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου των γενικών ασφαλίσεων. 

Ο δεύτερος σημαντικότερος κλάδος, ο κλάδος πυρός, κατέγραψε άνοδο των εργασιών κατά 4,3% και η παραγωγή του ανήλθε στα 124,7 εκατ. ευρώ, ενώ στους υπόλοιπους κλάδους, η σημαντικότερη αύξηση καταγράφεται στον κλάδο βοήθειας και στον κλάδο πιστώσεων, που ενισχύθηκαν κατά 20,6% και 42,9% αντίστοιχα.  

Οι αποζημιώσεις που κατέβαλαν οι εταιρείες το πρώτο 3μηνο ανήλθαν στα 318,8 εκατ. ευρώ με τη μερίδα του λέοντος να αφορά σε αποζημιώσεις λόγω αστικής ευθύνης στα αυτοκίνητα, που ανήλθαν σε 207, 1 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 41,3 εκατ. ευρώ, καταβλήθηκαν λόγω των συμπληρωματικών καλύψεων στο αυτοκίνητο.