Ξεπερνάει τα προβλήματα η Αγροτική Ασφαλιστική, ευοίωνες οι προοπτικές

Νέα σελίδα γυρίζει η ΑΤΕ Ασφαλιστική, καθώς αφήνει πίσω της τα προβλήματα του παρελθόντος που δημιουργήθηκαν από την διεθνή χρηματοοικονομική κρίση και προχωρά μπροστά βελτιώνοντας τα θεμελιώδη της και αυξάνοντας τα μερίδια αγοράς της. Στην ομιλία κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της εταιρίας, ο διοικητής της ΑΤΕbank κ. Δ. Μηλιάκος μίλησε εκτενώς για την πορεία του ομίλου, ανέφερε ότι το θέμα της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου θα εξεταστεί εκ νέου, ενώ παράλληλα ανέλυσε και τους νέους άξονες της στρατηγικής που θα επικεντρωθεί ο όμιλος για το 2009.
   
Αναλυτικότερα ο κ. Μηλιάκος για το θέμα της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τον ασφαλιστικό βραχίονα του ομίλου ανέφερε ότι « σε όλη τη διάρκεια του 2008 μας απασχόλησε το ζήτημα της διάθεσης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρίας σε στρατηγικό επενδυτή. Δυστυχώς, παρά τις επίπονες και πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους ασφαλιστικούς οργανισμούς, δεν καταλήξαμε σε τελική συμφωνία. 

Ο λόγος είναι ότι, παρόλο που το προσφερόμενο τίμημα δεν αδικούσε την πραγματική και δυνητική αξία της εταιρίας μας, δεν μπορούσαμε για λόγους αρχής να δεχθούμε και τους άλλους όρους της τελικής προσφοράς του πλειοδότη της οικονομικής προσφοράς». Ο πρόεδρος του ομίλου ανέφερε τις ευκαιρίες που αξιοποιεί η ΑΤΕ Ασφαλιστική μέσο της Αγροτικής Τράπεζας, τα χορηγητικά προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, ΕΣΠΑ και τα Επενδυτικά Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ διευρύνει τη συνεργασία της με τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. 

Παράλληλα ο κ. Μηλιάκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στόχος του ομίλου και της νέας διοίκησης της εταιρείας υπό τον κ. Τάσο Παπανικολάου, είναι να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ασφαλιστική αγορά. Με πρωταρχικό μέλημα να καταστεί η ΑΤΕ Ασφαλιστική δύναμη εμπιστοσύνης με την ανάλογη κερδοφορία όπως αρμόζει σε έναν μεγάλο οργανισμό.

 
Κύριοι άξονες στρατηγικής
 
Σήμερα, σ’ αυτό το σύγχρονο και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χρηματο-ασφαλιστικό περιβάλλον, η ΑΤΕ Ασφαλιστική γυρίζει σελίδα και υλοποιεί τη στρατηγική της με άξονες:
– Τη Νέα Διοίκηση.
– Την αξιοποίηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που παρέχει και την εμπιστοσύνη που εμπνέει στο συναλλασόμενο κοινό ο όμιλος της ΑΤΕbank.
– Την αξιοποίηση των υποδομών και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Νέου Κτιρίου.
– Τη Δημιουργία Νέων προϊόντων, με εστίαση σε απλά προϊόντα.
– Την Ενδυνάμωση και ενεργοποίηση των Καναλιών Διανομής (περισσότερα από 1.700 σημεία παρουσίας).
– Την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των τραπεζο-ασφαλίσεων.
– Την έμφαση στην μείωση του λειτουργικού κόστους.
– Την ανανέωση της Εταιρικής Ταυτότητας και βελτίωση της επικοινωνιακής θέσης της ΑΤΕ Ασφαλιστικής.
– Το Ανθρώπινο δυναμικό. Νέες προσλήψεις με εξειδικευμένο προσωπικό από την αγορά.
– Την κοινωνική ευαισθησία, με συνεχή προσφορά στην κοινωνία, το περιβάλλον, τον άνθρωπο.
 
 Οικονομικά αποτελέσματα
 
Η παραγωγή της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, το Α΄ τρίμηνο του 2009, εμφάνισε σημαντική αύξηση αγγίζοντας το 14,4%, δηλαδή ανήλθε στα 61,2 εκατ. ευρώ έναντι 53,5 εκατ. ευρώ το 2008. Η αύξηση στους Γενικούς κλάδους ανήλθε σε 22% και στις ασφαλίσεις Ζωής στο 2,8%.
Με στοιχεία 30/4/2009, παρατηρείται σημαντική βελτίωση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου που επηρεάζει θετικά την καθαρή θέση της Εταιρίας, κατά 50%, έναντι της καθαρής της θέσης, στις 31/12/2008.
Η βελτίωση της πορείας των Αγορών έχουν επιφέρει σημαντική αύξηση εσόδων όχι μόνο στην αποτίμηση του χαρτοφυλακίου, αλλά και στα καθαρά έσοδα από επενδύσεις που το μεγαλύτερο τμήμα τους αποτελείται από τόκους κρατικών ομολόγων σταθερού εισοδήματος.
Παράλληλα παρατηρείται σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους, καθώς δεν καταγράφονται πλέον, οι φορολογικές υποχρεώσεις της προηγούμενης χρήσης, που έφταναν:
           το 1,9εκατομμύρια ευρώ, από την περαίωση των ετών μέχρι το 2007 και
           τα 5,08 εκατ. ευρώ από αναβαλλόμενο φόρο εισοδήματος, που επηρέασε τις ασφαλιστικές προβλέψεις, από τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας   μέχρι το 2014.
Η εταιρεία κατέγραψε ζημίες 6,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 14 εκατ. ευρώ. Η μείωση των κερδών στα προ φόρων αποτελέσματα οφείλεται κυρίως στις αρνητικές επιπτώσεις επί του “εμπορικού χαρτοφυλακίου” και από την επιβάρυνση της περιόδου με 3,4 εκατ. ευρώ από παρακρατούμενους φόρους τόκων παρελθόντων ετών.
Τα Έσοδα από Επενδύσεις, μειώθηκαν σε 12,8 εκατ. ευρώ έναντι 21,6 εκατ. ευρώ, λόγω της οικονομικής κρίσης
Η παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε κατά 3%, και ανήλθε στα 187,3 εκατ. ευρώ έναντι 181,9 εκ. ευρώ.
 
 
 Παγκόσμια οικονομική κρίση 
Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομική κρίση ο κ. Μηλιάκος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μόλις πριν από ένα χρόνο οι αγορές βρίσκονταν  σε μια άνευ προηγουμένου δυσμενή διεθνή συγκυρία και απέναντι σε μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις. Ήταν η περίοδος που κυριαρχούσε η έκρηξη στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, των βασικών τροφίμων και του πετρελαίου. Τότε, που οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί προεξοφλούσαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια θα ήταν η έξαρση του πληθωρισμού. 
Λίγους μήνες αργότερα, τα πάντα είχαν αλλάξει. Η χρηματοοικονομική κρίση, με μια απίστευτη ταχύτητα -μόνιμο χαρακτηριστικό της νέας εποχής- άρχισε να πλήττει ολοένα και πιο έντονα την πραγματική οικονομία. Η ανάπτυξη άρχισε να υποχωρεί με ρυθμούς που κάθε μήνα ξεπερνούν τις προηγούμενες διεθνείς εκτιμήσεις. Η απασχόληση δέχεται σοβαρό πλήγμα και η ανεργία αυξάνεται συνεχώς. Το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον μεταβλήθηκε και μέχρι πρότινος παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί, οδηγήθηκαν στο κλείσιμο ή απειλούνται με κλείσιμο.
Κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, αλλά πιστεύω ότι τα χειρότερα από άποψη συστημικών κινδύνων έχουν περάσει. Θεωρώ ότι με τη συνεχιζόμενη σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών αποφύγαμε ένα νέο 1929. Τώρα, πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να γίνουν οι συνέπειες μακροχρόνιες, όπως συνέβη στη δεκαετία του ’30. 
Ήδη, οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν αρχίσει να δείχνουν κάποια αντανακλαστικά, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, ενώ τα πρόσφατα στοιχεία για την αγορά κατοικίας και την αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν ελπίδες για βελτίωση των μακρο/οικονομικών και επιχειρηματικών συνθηκών στο άμεσο μέλλον.