Ποια είναι τα βασικά σημεία ενός παιδικού προγράμματος ασφάλισης

Με το πρώτο παιδικό χαμόγελο αρχίζουν και τα πρώτα άγχη για κάθε οικογένεια. Άλλοι αγχώνονται περισσότερο για την υγεία του παιδιού, και άλλοι για το μέλλον του. Άλλοι για τον επαγγελματικό του προσανατολισμό και άλλοι για τις σπουδές του και τα χρήματα που θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν μετά από χρόνια για να υποστηρίζουν οικονομικά το παιδί τους.

Σε όλα αυτά οι ασφαλιστικές εταιρείες με εξειδικευμένα προγράμματα, που επικεντρώνονται στις ανάγκες της οικογένειας για το παιδί, δίνουν λύσεις. Λύσεις για τις σπουδές, για την πρώτη μέρα στη δουλειά και φυσικά για την υγεία – τη νοσοκομειακή περίθαλψη και τις ιατρικές εξετάσεις.

Το κόστος των παιδικών προγραμμάτων ποικίλει από εταιρεία σε εταιρεία, όπως εξάλλου και οι προσφερόμενες καλύψεις, οπότε κάθε γονιός καλείται να κάνει τη δίκη του έρευνα αγοράς, να καταγράφει τις ανάγκες του παιδιού του, να μετρήσει τις οικονομικές του αντοχές και να λάβει τις αποφάσεις του. Στην προσπάθειά του αυτή θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να γνωρίζει ποια είναι τα βασικά σημεία ενός παιδικού προγράμματος. Ειδικότερα:

  • Η ασφάλιση του παιδιού δύναται να αρχίσει από τις πρώτες ημέρες της ζωής του, αλλά όχι από την ημέρα της γέννησης του. Ορισμένες εταιρείες ασφαλίζουν το παιδί αφού πρώτα περάσει ένας μήνας από τη γέννησή του, άλλες αφού περάσουν δύο μήνες, και κάποιες άλλες μετά την πάροδο τριών μηνών ή και από τον έκτο μήνα.
  • Στο συμβόλαιο ο πατέρας ή η μητέρα του παιδιού είναι αυτοί που αναλαμβάνουν το ρόλο του συμβαλλόμενου. Βέβαια, δικαιούχος παραμένει το ίδιο το παιδί.
  • Τα προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά έχουν ισχύ μέχρι και το 30ο έτος της ηλικίας τους. Μπορεί ωστόσο κάποια να προβλέπουν και νωρίτερα τη λήξη τους, όχι πάντως πριν το 25ο  έτος της ηλικίας του παιδιού.
  • Εφόσον πρόκειται για επενδυτικό πρόγραμμα, στη λήξη του προβλέπει την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού, το οποίο ο γονιός χρησιμοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το παιδί, όπως για τις σπουδές του ή για τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα.
  • Το επενδυτικό πρόγραμμα μπορεί να συνδυαστεί και με ένα νοσοκομειακό, ενώ εφόσον ο γονιός έχει ήδη δικό του, αν το επιθυμεί μπορεί να εντάξει στο συμβόλαιό του το ή και τα παιδιά του, με πρόσθετη πράξη. Τα παιδία θα ενταχθούν ως εξαρτώμενα μέλη.
  • Στην περίπτωση που ο συμβαλλόμενος καταστεί ανίκανος για εργασία σταματάει να καταβάλλει το ασφάλιστρο, ενώ το παιδί συνεχίζει να έχει τα δικαιώματα που προβλέπονται από το συμβόλαιό του, τόσο για την εφάπαξ καταβολή του ποσού, όσο και για την νοσοκομειακή του κάλυψη.
  • Όμως, σε περίπτωση θανάτου του συμβαλλόμενου κάθε εταιρεία ακολουθεί τη δική της πολιτική. Άλλες συνεχίζουν το συμβόλαιο καλύπτοντας το ασφαλιζόμενο παιδί καθ΄ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, ενώ άλλες διακόπτουν το ασφαλιστήριο.
  • Τα περισσότερα συμβόλαια προβλέπουν πως σε περίπτωση θανάτου του παιδιού, επιστρέφονται τα ασφάλιστρα που έχουν καταβληθεί έως τότε στην εταιρεία.
  • Όπως και στα προγράμματα των ενηλίκων, έτσι και στα παιδικά τα ασφάλιστρα  εκπίπτουν από φόρους.